Acquisitiefraude is een vorm van oplichting, die zich onder meer op zzp'ers richt, waarbij je te maken krijgt met een nepaanbieding. Bijvoorbeeld met een aanbieding waarbij je onbedoeld akkoord gaat met het tegen betaling laten plaatsen van een advertentie. Deze aanbieding kan je telefonisch of per e-mail krijgen met het verzoek om alleen even je bedrijfsgegevens te bevestigen. Dat doe je vaak al snel, maar de truc is dat je daarmee ongemerkt aan een duur abonnement komt te zitten.
Inhoudsopgave
• Doe geen toezegging
• Ben je er toch ingetrapt?
Doe geen toezegging
Bij het ontvangen van een telefoontje of e-mail is het belangrijk om nooit zomaar een toezegging te doen of bevestiging te geven. Ook niet als het aanbod ogenschijnlijk gratis is, want de kans is groot dat de kleine lettertjes voorwaarden en verplichtingen met zich meebrengen. Overigens mag je op basis van de Wet oneerlijke handelspraktijken niet eens misleid worden. Het is bijvoorbeeld alleen toegestaan voor bedrijven om telefonisch contact met je op te nemen als je daar zelf akkoord op hebt gegeven. Een andere uitzondering is als je al klant bent of dat in het verleden bent geweest. Heb je serieuze interesse in de aanbieding, ga dan eerst op onderzoek uit. Check niet alleen de reviews van het bedrijf zelf, maar kijk op fora of op onafhankelijke beoordelingssites.
Ben je er toch ingetrapt?
Je hebt in eerste instantie vaak niet eens door dat je in acquisitiefraude bent getrapt, maar merkt dat bijvoorbeeld aan een factuur die opeens opduikt. In dat geval is het belangrijk om de algemene voorwaarden van het betreffende bedrijf na te kijken. Bijvoorbeeld met betrekking tot de mogelijkheid om de overeenkomst binnen een bepaalde tijd te annuleren. Leg de factuur opzij en betaal deze niet, waarbij je het bedrijf op de hoogte stelt, waarom je de rekening niet voldoet. Volgt er daarna een herinnering of gaat de factuur naar een incassobureau? In dat geval is het aan te raden om contact op te nemen met een advocaat. Het betreffende bedrijf dat op slinkse wijze advertenties aanbiedt, heeft namelijk ook de mogelijkheid om naar de rechter te gaan als betaling uitblijft.
Mijnzzp.nl