Heb je ooit overwogen om boekhoudsoftware te gebruiken in plaats van een papieren administratie? Veel ondernemers kiezen voor boekhoudsoftware omdat het hen helpt bij het voorkomen van fouten. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van fouten met de btw-aangifte. In dit artikel bespreken we hoe boekhoudsoftware kan helpen bij het voorkomen van fouten, en geven we een aantal tips om ervoor te zorgen dat je de juiste software kiest voor je bedrijf.
Als ondernemer kun je eenvoudig een fout maken in de boekhouding. Denk maar eens aan het hanteren van verkeerde btw-tarieven of aan het versturen van niet kloppende facturen. Ook het niet goed verwerken persoonlijke uitgaven en zakelijke uitgaven komt redelijk vaak voor. Maar vooral het niet toepassen van de juiste btw-tarieven komt redelijk vaak voor. Door middel van online boekhouden worden deze veelgemaakte fouten voorkomen.
Inhoudsopgave:
- Boekhoudkundige fouten voorkomen
- Fouten met de btw-aangifte voorkomen
- Kies de juiste boekhoudsoftware
- Veelgemaakte fouten in de boekhouding
- Belastingdienst is voorstander van online boekhouden
- Aangifte inkomstenbelasting
- Boekhoudkundige wetten & regels
- Hoe kies je de juiste boekhoudsoftware?
- Conclusie
Boekhoudkundige fouten voorkomen
Als ondernemer is het belangrijk om fouten te voorkomen in de boekhouding. Dit kan moeilijk zijn, vooral als je veel transacties hebt die moeten worden bijgehouden. Boekhoudsoftware kan hierbij helpen door ervoor te zorgen dat alle transacties correct worden bijgehouden. Bovendien kun je de software gebruiken om de boekhouding te controleren voordat je deze aan een boekhouder, accountant of belastingdienst overhandigt.
Het is echter belangrijk om te begrijpen dat boekhoudsoftware niet foutloos is. Er kan altijd een fout in de software zijn, of je kunt per ongeluk een verkeerde invoer doen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste software kiest, en dat je de boekhouding controleert voordat je deze aan iemand anders overhandigt.
Fouten met de btw-aangifte voorkomen
Fouten met de btw-aangifte kan vervelende gevolgen hebben. Niet alleen zal de Belastingdienst moeilijk doen. Ook het herstellen van btw fouten is namelijk redelijk veel werk. Het is daarom zo belangrijk om de btw-aangifte iedere keer zorgvuldig te controleren. Een boekhoudprogramma zal bijvoorbeeld de btw-aangifte genereren aan de hand van de ingevoerde gegevens. Kloppende de ingevoerde gegevens niet, dan zal de uiteindelijke btw-aangifte ook niet juist zijn.
Online boekhouden is een goede manier om de juiste berekeningen uit te voeren en voorkomt ook het vergeten van de btw-aangifte. Een online boekhoudprogramma geeft je een waarschuwing wanneer je aangifte moet doen. Zo voorkom je het op het laatste moment doen van de btw-aangifte. Dit zal meestal ook extra werk en kosten opleveren. De belastingdienst beboet bijvoorbeeld ondernemers die structureel te laat zijn met de btw-aangifte. Het is daarom zo belangrijk om de eigen administratie zorgvuldig bij te houden.
Kies de juiste boekhoudsoftware
De meeste boekhoudprogramma's detecteren en corrigeren automatisch fouten. Dit betekent dat je minder kans hebt op boekhoudkundige fouten als je boekhoudsoftware gebruikt. Bovendien zijn er veel verschillende soorten boekhoudprogramma's beschikbaar, dus er is altijd een programma dat perfect bij je bedrijf past.
Wanneer je boekhoudsoftware selecteert, is het belangrijk om naar de volgende factoren te kijken:
- Eenvoud: Het boekhoudprogramma moet eenvoudig te gebruiken zijn, zodat je weinig tijd kwijt bent aan het leren hoe het werkt.
- Flexibiliteit: Het programma moet flexibel zijn, zodat je het kunt aanpassen aan de behoeften van je bedrijf.
- Up-to-date: Het programma moet op ieder moment actief bijgehouden worden. Dit betekent dat het programma automatisch moet up-daten wanneer er veranderingen in de wet- en regelgeving zijn.
Veelgemaakte fouten in de boekhouding
Er zijn verschillende voorbeelden te bedenken van fouten die vaak worden gemaakt in de boekhouding. Een daarvan is het niet bijhouden van alle transacties. Dit kan leiden tot problemen wanneer je de boekhouding moet controleren, of wanneer je de boekhouding aan iemand anders overhandigt.
Een andere veelgemaakte fout is het niet gescheiden houden van privé en zakelijk. Hierdoor kunnen al snel fouten worden gemaakt in de boekhouding. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle transacties correct gescheiden bijhoudt, en dat je deze niet door elkaar haalt. Het is daarom ook zo belangrijk om een zakelijke bankrekening te openen. Er zijn redelijk veel ondernemers die zakelijk en privé door elkaar halen. Zakelijke uitgaven worden bijvoorbeeld van de privérekening voldaan of juist andersom. Een zakelijke rekening is niet verplicht maar voorkomt wel fouten.
Een ander veelvoorkomende fout is dat ondernemers geen back-up maken van hun boekhouding. Ook het niet correct doornummeren van facturen komt veel voor. Een goed boekhoudprogramma helpt deze fouten voorkomen. Ook zal er iedere dag een back-up gemaakt worden van de complete administratie. Hierdoor voldoe je meteen aan de fiscale bewaarplicht. Het laatste voorbeeld is het niet goed opvoeren van aftrekposten.
Belastingdienst is voorstander van online boekhouden
- Online boekhouden kan veel problemen voorkomen. Dit is niet alleen het geval voor ondernemers, maar ook voor de Belastingdienst. Zij zijn dan ook voorstander van online boekhouden. Door je boekhouding online bij te houden, kun je ervoor zorgen dat je altijd beschikt over een compleet overzicht. Dit maakt het makkelijker om fouten te voorkomen, en je kunt de boekhouding op ieder moment controleren. De Belastingdienst heeft ook aangegeven beter te kunnen reageren wanneer er sprake is van online boekhouden. Online boekhouden kan dus gezien worden als een win-winsituatie.
Aangifte inkomstenbelasting
- Als ondernemer blijf je zelf verantwoordelijk voor de correctheid van gegevens. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de btw-aangifte of de aangifte inkomstenbelasting. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om de vooringevulde aangifte inkomstenbelasting te controleren. Deze gegevens kun je niet in alle gevallen zomaar overnemen. Dit werkt ook zo wanneer we het hebben over boekhoudsoftware. Het blijft belangrijk om de ingevoerde data te controleren om fouten te voorkomen. Het is wel zo dat de meeste administratieve handelingen steeds makkelijker worden.
Boekhoudkundige wetten & regels
Wanneer je als zzp'er te maken hebt met complexe regels, dan is het verstandig om boekhoudkundige hulp in te schakelen. Dit kan je helpen voorkomen dat je fouten maakt in de administratie of de boekhouding. Er zijn verschillende wetten en regels waarmee je als ondernemer te maken hebt. Wanneer je niet zeker weet hoe je deze moet invullen, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Dit voorkomt dat je fouten maakt, en zorgt ervoor dat je administratie en boekhouding op orde is.
Hoe kies je de juiste boekhoudsoftware?
Als je gaat beginnen met boekhouden, is het belangrijk om de juiste software uit te kiezen. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van boekhoudsoftware. Voor de meeste kleine ondernemers is een basis boekhoudprogramma voldoende. Wanneer je onderneming groeit, is het verstandig om te kiezen voor een uitgebreider programma. Denk bijvoorbeeld aan een programma waarmee je ook de salarisadministratie kunt bijhouden. De meeste zzp'ers zullen hiermee niet te maken krijgen.
Conclusie
Een goed boekhoudprogramma kan fouten voorkomen, echter blijf je zelf verantwoordelijk voor de data die je invoert. Het is daarom belangrijk om de boekhouding regelmatig te controleren, en professionele hulp in te schakelen wanneer nodig. Door alles goed bij te houden, kun je veel problemen voorkomen.
Een slimme zzp'er voorkomt problemen door het gebruiken van een boekhoudprogramma.
Een slimme zzp'er weet ook hoe je ondernemen eenvoudiger kunt maken. Voorkom daarom boekhoudkundige problemen als zzp'er.
Mijnzzp.nl