Team Mijnzzp

WordPress updaten

Je bent ondernemer en je bent veel tijd kwijt aan het onderhouden van je website. Een website moet namelijk voorzien worden van nieuwe content om het actueel en relevant te houden. Niet alleen voor je bezoekers, maar ook voor de zoekmachines. Maar er is nog een belangrijk onderdeel waar je aandacht aan moet spenderen en dat is het regelmatig up-daten van je website. Wat bedoelen wij daarmee en hoe doe je dat? In dit artikel geven wij jou de handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Inhoudsopgave
Wat is een website up-daten precies?
PHP-versie kiezen
WordPress en plug-ins up-daten
Waarom je website up-daten?

Wat is een website up-daten precies?

Met het up-daten van een website bedoelen wij het up-daten van de server waar de website op staat, de PHP-versie en het CMS zelf. In 9 van de 10 gevallen gebruiken ondernemers en zzp’ers het wereldberoemde CMS WordPress en dit systeem is onderhevig aan onderhoud. In de basis zorgt de provider waar je jouw domeinnaam en webhosting hebt aangeschaft voor het up-daten van de servers, maar voor het up-daten van WordPress en de plug-ins die je eventueel gebruikt ben je zelf verantwoordelijk. Evenals voor het kiezen van de juiste PHP-versie.

PHP-versie kiezen

PHP staat voor Hypertext Preprocessor en het is een scripttaal bestaande uit haakjes, komma’s, letters, cijfers en andere leestekens. In de basis hoef je helemaal geen kennis van PHP te hebben om een website te bouwen. Zeker niet als je een CMS-systeem, zoals WordPress gebruikt. Maar PHP heeft wel verschillende versies. Vaak lees je in de documentatie van een CMS welke PHP-versie wordt aanbevolen. Of welke PHP-versie je moet kiezen wanneer het CMS wordt bijgewerkt. De PHP-versie wijzig je vrij simpel in de omgeving van de provider. Die vaak een apart kopje voor PHP-instellingen in het menu heeft staan. Je kiest de juiste versie en je slaat de wijziging op. Klaar is Kees!

WordPress en plug-ins up-daten

Wanneer de WordPress installatie, een thema of een plug-in een update nodig heeft dan kun je daar vrij moeilijk omheen als je in het backend van WordPress bent. De updates worden vrijwel direct kenbaar gemaakt en het enige dat je hoeft te doen is deze up-dates te installeren. Het up-daten van thema’s en plug-ins kun je voor 99,99% risicoloos doen, maar het up-daten van WordPress kan soms voor problemen zorgen. Zelfs voor een gevreesde “white screen of death”.

Het is dus belangrijk dat je eerst een back-up van de installatie maakt voordat je WordPress update. Dit doe je vrij simpel in de omgeving van de provider of via een plug-in die je hebt aangeschaft. Mocht het fout gaan kun je deze update gebruiken om de laatste versie van je website terug te zetten.

Waarom je website up-daten?

De grote vraag is natuurlijk waarom je moet up-daten en het antwoord hierop is vrij simpel. Updates zijn nodig voor stabiliteit en werking van de website. De juiste PHP-versie zorgt voor meer stabiliteit en een snellere website terwijl de up-dates van plug-ins en thema’s nodig zijn voor meer functionaliteiten. Ook beveiligingsupdates spelen een belangrijke rol, want lekken in een plug-in of thema kan jouw website kwetsbaar maken voor kwaadwillende personen, zoals hackers.

Dat geldt ook voor de up-dates van WordPress zelf. Deze up-dates staan vrijwel altijd in het kader van het oplossen van stabiliteit issues en beveiligingslekken. Eens in de zoveel tijd doet WordPress een grotere up-date die dan vaak ook gepaard gaan met de introductie van nieuwe functionaliteiten. Kortom, up-daten is belangrijk en wacht er dus ook niet mee!

Mijnzzp.nl