Cyber security is een hot thema onder zelfstandigen. Tot voor kort werd gedacht dat deze digitale aanvallen voornamelijk gericht werden op grote bedrijven. Daar is immers veel meer geld te halen dan bij een kleine zelfstandige. Niets is echter minder waar! Criminelen richten zich vaker op de zelfstandige zzp’er of een partij uit het midden- en kleinbedrijf. In plaats van direct miljoenen te eisen, wordt een paar duizend euro geëist. Het vergroot de kans dat een zelfstandige het bedrag betaalt om bestanden te kunnen ontgrendelen. De toenemende digitale criminaliteit maakt het steeds belangrijker om kritisch naar de security van de IT-infrastructuur binnen je bedrijf te kijken. Een van de opties die je hebt om deze infrastructuur te verbeteren op het gebied van security is de toepassing van IPSEC. In dit artikel lees je er meer over.
Werking van IPSEC verbindingen voor ondernemers
Bij een IPSEC verbinding wordt gebruikgemaakt van twee technieken: tunneltechnologie en encryptie. Je kunt een IPSEC verbinding zien als een VPN, een privaat netwerk. Op het moment dat er bestanden over de verbinding worden verzonden, bewegen deze bestanden zich door een tunnel in plaats van over het publieke internet. Op deze manier is de kans veel kleiner dat een kwaadwillende toegang krijgt tot de verstuurde of ontvangen data. Door de tunneltechnologie te combineren met encryptie voorkom je dat eventueel gestolen bestanden in te zien zijn. Een hacker zal de bestanden eerst moeten ontcijferen, alvorens deze ingezien kunnen worden. Dit is vrijwel altijd een onmogelijke opgave. Een IPSEC verbinding kan over bijvoorbeeld zakelijk glasvezel heen worden geïmplementeerd.
Koppelingen naar externe servers
Als zelfstandige heb je zeer waarschijnlijk één kantoor. Mogelijk zelfs een kantoor aan huis. Het maakt dat zelfstandigen vaak niet direct inzien waarom een beveiligde verbinding noodzakelijk is. Vergeet echter niet, dat je ook als zelfstandige steeds vaker werkt met koppelingen naar externe servers. Denk bijvoorbeeld aan bestanden die in de cloud geplaatst worden, bestanden die je naar je lokale netwerk downloadt, enzovoorts. Bij het uitwisselen van deze data loop je het risico dat anderen met je meekijken, wanneer je geen gebruikmaakt van beveiligde verbindingen zoals een VPN of een IPSEC verbinding. Ook bij een kantoor aan huis is het dus interessant om hierover na te denken.
Andere maatregelen nemen voor verbeterde beveiliging
Niet alleen de toepassing van een IPSEC verbinding is een manier om de IT-infrastructuur van je bedrijf veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld ook aan het tijdig updaten van de software op systemen. Het verkleint de kans op een digitale inbraak aanzienlijk. Houd er daarbij rekening mee, dat gratis diensten vaak niet helemaal gratis zijn. De data die je uploadt wordt mogelijk gedeeltelijk gedeeld met externen. Het is de prijs die je betaalt voor de gratis dienst. Voor velen goede reden om over te stappen op betaalde diensten!
In samenwerking met signet.nl
Mijnzzp.nl