Met ingang van volgend jaar treedt de Belastingdienst weer handhavend op met betrekking tot de Wet DBA (Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie). Er zijn volgens een artikel op pwnet dat in gesprek is geweest met de Belastingdienst nu al belastinginspecteurs actief om op schijnzelfstandigheid te controleren. De belastinginspecteurs bezoeken bedrijven om controles uit te voeren, maar leggen vooraleerst een ‘aanwijzing’ op en geen boete als er sprake is van schijnzelfstandigheid.
Inhoudsopgave
• Aanwijzing opvolgen
• Praktijksituatie is doorslaggevend
• Handhaving in 2025
Aanwijzing opvolgen
Indien er sprake is van het signaleren van een constructie waaruit schijnzelfstandigheid blijkt, dan moet het bedrijf de aanwijzing van de Belastingdienst opvolgen. Het bedrijf krijgt na de waarschuwing een periode van drie maanden om verbetering aan te brengen in de situatie. Er zijn nu dus nog geen concrete gevolgen aan verbonden in de vorm van een boete of naheffingsaanslag. Dat verandert met ingang van 1 januari 2025 of als een aanwijzing van de Belastingdienst niet binnen de gestelde periode wordt opgevolgd.
Praktijksituatie is doorslaggevend
Er is in het gesprek met de Belastingdienst gemeld dat het niet voldoende is om afspraken met zzp'ers schriftelijk vast te leggen om zo te laten zien dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Het gaat namelijk om de feitelijke situatie in de praktijk. Tijdens de controle verricht de belastinginspecteur een boekenonderzoek en wordt ook naar de overeenkomst van opdracht gekeken. De aanwezigheid van een modelovereenkomst biedt dus geen zekerheid over de situatie in de praktijk. De risico’s zijn daarmee niet volledig af te dekken, want de praktijksituatie is en blijft leidend. Er zijn bedrijven en zzp'ers die momenteel modelovereenkomsten afsluiten, maar het is beter om te kijken of de situatie in de praktijk daaraan tegemoetkomt. Het is in ieder geval van belang om de te verrichten werkzaamheden duidelijk vast te leggen. Daaruit moet blijken waarom er een zzp'er voor nodig is.
Handhaving in 2025
Het is voor bedrijven die met zzp'ers werken op basis van schijnzelfstandigheid in 2025 oppassen geblazen. De financiële consequenties zijn groot. Je krijgt namelijk te maken met naheffingen en met een mogelijke boete. De hoogte van de boete is 25% en wordt berekend aan de hand van het naheffingsbedrag.
Mijnzzp.nl