Men zegt wel eens dat de zzp'er de motor is van de Nederlandse economie. Het klopt inderdaad dat het aantal zzp'ers de laatste jaren sterk is gestegen. Grote ondernemingen rekenen dan ook graag op de diensten van zzp'ers die vaak veel flexibeler zijn. Anderzijds is de onderlinge concurrentie heel groot, waardoor zzp'ers steeds vaker op zoek gaan naar kansen op de buitenlandse markt. Wanneer ze in het buitenland diensten verlenen, heeft dit gevolgen voor de btw-aangifte. We onderscheiden twee situaties.
Diensten leveren aan Europese ondernemers
Een eerste situatie is deze waarbij de zzp'er diensten verleent aan een ondernemer in een ander EU-land. Zo'n buitenlandse ondernemer heeft helemaal geen band met de Nederlandse Belastingdienst, maar wel met de belastingdienst in zijn eigen land. Daarom kan je de zogenaamde btw-verlegging toepassen. Dit wil zeggen dat je geen btw hoeft te berekenen en op je factuur moet zetten. Wel is het belangrijk dat je het btw-nummer van de Europese onderneming op je factuur plaatst. De ondernemer zal vervolgens zelf de btw berekenen volgens de tarieven in zijn land en zal daar aan de btw-verplichtingen voldoen. In principe gaat het om een budgettair neutrale operatie.
Het blijft echter nodig om een aangifte te doen. Daarnaast moet je periodiek een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) doen. Hierbij bezorg je de Belastingdienst een overzicht van alle intracommunautaire diensten voor klanten die in een ander EU-land zelf een btw-aangifte moeten indienen. Zo'n opgaaf ICP moet niet alleen worden gedaan bij de zogenaamde intracommunautaire diensten, maar ook bij intracommunautaire leveringen en bij een aantal overbrengingen.
Diensten leveren aan Europese consumenten
Een tweede situatie is die waarbij de klant geen ondernemer is, maar bijvoorbeeld een consument. Een consument kan niet zelf de btw berekenen en aangeven. Daarom gelden bovenstaande regels in dit geval niet. Je moet dus gewoon btw aanrekenen aan het tarief dat in Nederland van toepassing is. Hierop bestaan wel een aantal uitzonderingen die we buiten beschouwing laten.
Boekhoudprogramma helpt je op de goede weg
Wanneer diensten worden geleverd aan een ondernemer of een consument buiten Europa gelden er andere regels. Bovendien is het bovenstaande een vereenvoudigde weergave van de feiten. Er zijn bijvoorbeeld afwijkende regels wanneer de diensten betrekking hebben op een onroerende zaak. In dit geval wordt de dienst belast in het land waar de onroerende zaak staat, ongeacht de woonplaats van de klant. Daarnaast kan het ook dat je onder de kleineondernemersregeling valt. Dan zijn er voor het leveren van goederen opnieuw andere regels.
Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Met een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers maak je het jezelf namelijk heel eenvoudig. Zo'n boekhoudprogramma, waarmee je vaak ook kan factureren, zorgt er namelijk voor dat je facturen juist uit de printer rollen. Daarnaast worden de facturen juist verwerkt en wordt de btw-aangifte meteen voor je klaargezet. Zo doe je gewoon waar jij goed in bent en doet het boekhoudprogramma de rest. Uiteraard kan een boekhouder je ontzorgen en je de juiste weg wijzen.
In samenwerking met tellow.nl
Mijnzzp.nl