Team Mijnzzp

Baten en lasten

Als ondernemer zul je regelmatig met de termen baten en lasten te maken krijgen. In de boekhouding wordt onderscheid gemaakt tussen baten en lasten. Baten zijn alle inkomsten van een organisatie, terwijl lasten alle kosten zijn. De financiële baten en lasten worden weergegeven in de jaarrekening of in de resultatenrekening. De meeste zzp'ers hebben alleen te maken met een resultatenrekening en niet met een jaarrekening. Ondernemers met een eenmanszaak of VOF zijn namelijk niet verplicht om een jaarrekening te maken. In dit artikel leggen we uit wat baten en lasten precies zijn, en hoe je ze in de boekhouding vastlegt. Wij proberen de meest veelgestelde vragen te beantwoorden over de baten en lasten.

Cijfers bekijkenDe baten en lasten van een onderneming worden dus weergegeven in de resultatenrekening. In deze boekhoudkundige verantwoording worden alle financiële transacties van een bedrijf weergegeven. Zo kun je zien wat er binnen is gekomen (baten) en wat er uit is gegaan (lasten). Er zijn verschillende soorten baten en lasten, die we hieronder verder toelichten.

Inhoudsopgave
Voorbeelden van baten:
Voorbeelden van lasten:
Wat is het verschil tussen baten en omzet?
Wat is het verschil tussen lasten en kosten?
Wat zijn buitengewone baten en lasten?
Resultatenrekening en baten en lasten
Eenvoudig de baten en lasten berekenen

Voorbeelden van baten:

  • Omzet of omzetbelasting.
  • Rente.
  • Huurinkomsten.
  • Dividend.
  • Subsidie of contributie.
  • Winst uit de verkoop van activa.

Voorbeelden van lasten:

  • Kosten voor materiaal, inkoop en productie.
  • Personeelskosten.
  • Rentekosten.
  • Afschrijvingen op materiaal en gebouwen.
  • Kosten voor verkoop, marketing en administratie.
  • Boekhoudkundige lasten.

Als je alle baten van een jaar aftrekt van alle lasten, dan kom je uit op het resultaat. Dit kan positief zijn, maar ook negatief. Een positief resultaat betekent dat je winst hebt gemaakt, waardoor er meer geld is binnengekomen dan er uit is gegaan. Een negatief resultaat betekent dat je verlies hebt gemaakt, waardoor er meer is uitgegeven dan er binnen is gekomen.

Administratie kantoorDe baten en lasten worden in de boekhouding vastgelegd door middel van boekhoudkundige transacties. Dit zijn alle financiële mutaties die plaatsvinden binnen een bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn de aankoop van materiaal, de verkoop van producten of diensten en het uitkeren van loon aan personeel. Alle boekhoudkundige transacties worden vastgelegd in de boekhoudsoftware. Op basis van deze gegevens kunnen de baten en lasten worden berekend.

Wat is het verschil tussen baten en omzet?

Baten en omzet hebben beide betrekking op de inkomsten van een onderneming. Omzet is echter een specifieke vorm van baten, namelijk de totale verkoopwaarde van alle producten of diensten die in een bepaalde periode zijn verkocht. Baten kunnen ook andere inkomsten zijn, zoals rente of huurinkomsten. Het verschil tussen baten en omzet komt dus voort uit de definitie ervan. Omzet is een specifieke vorm van baten, maar er zijn ook andere baten die niet onder de omzet vallen. Daarnaast heeft de term baten betrekking op een bepaalde periode en niet op een specifieke verkoop.

Wat is het verschil tussen lasten en kosten?

FinancieelLasten zijn alle uitgaven die een onderneming maakt, terwijl kosten de totale uitgaven zijn die verband houden met de productie van goederen of diensten. In sommige gevallen worden de termen lasten en kosten door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil. Kosten zijn een specifieke vorm van lasten en hebben altijd betrekking op de productie. Lasten kunnen ook andere uitgaven zijn, zoals huur of rente. Het verschil tussen lasten en kosten komt dus ook voort uit de definitie ervan. Kosten zijn een specifieke vorm van lasten, maar er zijn ook andere lasten die niet onder de kosten vallen.

Wat zijn buitengewone baten en lasten?

  • Buitengewone baten zijn inkomsten die een onderneming maakt, maar die niet regelmatig voorkomen. Bijvoorbeeld een verkoop van een bedrijfspand of winst uit de verkoop van aandelen.
  • Buitengewone lasten zijn uitgaven die een onderneming maakt, maar die niet regelmatig voorkomen. Bijvoorbeeld de aankoop van een bedrijfspand of verlies uit de verkoop van aandelen. Ook bijzondere reserveringen voor toekomstige uitgaven vallen onder de buitengewone lasten.

Buitengewone baten en lasten worden in de boekhouding apart verantwoord, omdat ze niet regelmatig voorkomen. Dit maakt het makkelijker om het resultaat van een onderneming te bepalen. Met andere woorden is er anders geen goede vergelijking met voorgaande jaren te maken. Buitengewone baten en lasten zijn dus opbrengsten of kosten die niet uit de normale bedrijfsuitoefening voortkomen.

Kantoor zzpDergelijke buitengewone baten en lasten hebben wel invloed op de uiteindelijke cijfers van de onderneming. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de buitengewone baten en lasten. Grote bedrijven kunnen de buitengewone baten en lasten ook extra toelichten met een toelichting. Dit kan belangrijk zijn voor de aandeelhouders. De aandeelhouders krijgen hierdoor een beter beeld van de (eenmalige) buitengewone baten en lasten. Een toelichting is een aanvulling op een jaarrekening.

Resultatenrekening en baten en lasten

Een resultatenrekening is een overzicht van alle inkomsten en uitgaven binnen een bepaald boekjaar. De baten en lasten worden hierin opgenomen, waardoor het mogelijk is om het resultaat van een bedrijf te bepalen. Het maakt verder niet uit of de baten en lasten al voldaan zijn of niet.

Boekhouding online doenHet is belangrijk om te weten wat er onder de verschillende begrippen wordt verstaan, omdat je hiermee kunt bepalen welke informatie in jouw resultatenrekening komt. Als je niet weet wat er onder een bepaald begrip wordt verstaan, dan kan het zijn dat je belangrijke informatie uit jouw resultatenrekening en balans weglaat.

Eenvoudig de baten en lasten berekenen

Het berekenen van de baten en lasten heeft dus betrekking op het maken van de resultatenrekening. Een andere benaming hiervoor is ook wel de winst- en verliesrekening. Ondernemers zijn naast het maken van de resultatenrekening ook verplicht om jaarlijks de balans op te maken in de boekhouding. De meeste zzp'ers gebruiken hiervoor een online boekhoudprogramma. Hiermee kun je snel de resultatenrekening en de balans opmaken.

Mijnzzp.nl