Team Mijnzzp

Beste boekhoudpakket

Heb je nog geen idee welk boekhoudprogramma je moet nemen als zzp'er? Er zijn dan ook heel wat verschillende boekhoudpakketten op de markt voor het bijhouden van de financiële administratie. Het is daarom belangrijk om eerst te weten wat je wensen zijn, dan kan je beter kiezen welke boekhoudsoftware het best bij jouw bedrijf past. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het selecteren van een boekhoudpakket. Er zijn verschillende soorten boekhoudprogramma's: online, desktop of cloud-based. De meeste ondernemers kiezen voor een online programma, omdat je dan overal toegang hebt en geen installatie nodig hebt. Wij proberen de veelgestelde vragen over online boekhouden te beantwoorden.

Mensen overleggenAls startende ondernemer kun je dus op verschillende manieren de boekhouding bijhouden. Veruit de meeste ondernemer maken inmiddels gebruik van een goed en vooral eenvoudig boekhoudpakket. Een boekhoudprogramma vergelijken doe je vooral op de functionaliteiten en de gebruiksvriendelijkheid. De functionaliteiten zijn van belang omdat je anders niet de volledige financiële administratie kunt bijhouden. Het boekhoudpakket moet eenvoudig te gebruiken zijn, dus de gebruiksvriendelijkheid is weer van groot belang. Er is niemand die zit te wachten op boekhoudsoftware die niet te begrijpen is. Het bijhouden van transacties, de rittenadministratie en de urenregistratie moet allemaal goed werken.

Inhoudsopgave:

Wat is hét online boekhoudprogramma

Man aan het bellenEr zijn verschillende online boekhoudprogramma's beschikbaar, waaronder e-boekhouden, Rompslomp, MoneyMonk, Informer, Visma eAccounting en Tellow. Deze programma's zijn allemaal geschikt voor het boekhouden van je bedrijf. Ze bieden allen een uitgebreide functionaliteit en zijn gemakkelijk in gebruik. E-boekhouden is een van de meest gebruikte programma's in Nederland en je kunt er heel veel mee. Je kunt onder andere facturen en bonnen invoeren, je bankafschriften uploaden en je debiteuren- en crediteurenadministratie bijhouden. Hieronder een korte omschrijving van de verschillende aanbieders:

  • MoneyMonk is een programma dat geschikt is voor zowel het boekhouden van Mkb-bedrijven als voor zzp'ers. Het is eenvoudig in gebruik en het programma werkt op elk apparaat, net als Rompslomp.
  • Rompslomp biedt uitgebreide mogelijkheden voor het boekhouden van je bedrijf. Je kunt onder andere facturen, bonnen en bankafschriften invoeren, je omzet- en winstanalyse uitvoeren en de boekhouding periodiek of jaarlijks afsluiten.
  • Informer is een programma voor de boekhouding van kleine ondernemingen en zzp'ers. Het biedt veel mogelijkheden, zoals het importeren van facturen, het genereren van rapportages op basis van de boekhouding, het automatisch maken van kasboekingen en de mogelijkheid om e-mailberichten te versturen.
  • Tellow is geschikt voor zowel mkb'ers als zzp'ers. Je kunt er onder andere je bankafschriften mee uploaden, facturen en bonnen invoeren en de boekhouding periodiek of jaarlijks afsluiten.
  • Visma eAccounting is een online programma dat speciaal gericht is op het mkb. Het biedt veel mogelijkheden, zoals het importeren van facturen en bankafschriften, je omzet- en winstanalyse uitvoeren en de boekhouding periodiek of jaarlijks afsluiten. Visma eAccounting is ook een redelijk populair boekhoudprogramma. Zie voor meer informatie over Visma eAccounting ook onze keuzewijzer. Visma eAccounting is ook geschikt voor bedrijven binnen het mkb. De meeste mkb-bedrijven hebben meer functies nodig.

OverlegJe zult inmiddels wel begrijpen dat 'hét online boekhoudprogramma' niet zomaar aan te geven is. Online boekhouding moet bij jouw bedrijf passen. Daarnaast moet een boekhoudprogramma ook de juiste ondersteuning bieden en meerde functionaliteit opgenomen hebben in het basispakket boekhouden. De boekhoudprogramma's met elkaar vergelijken is dus slim als ondernemer. Alle boekhoudprogramma's die wij opgenomen hebben zijn Belastingdienst erkend. Voor startende ondernemers is het eenvoudig boekhouden vooral het belangrijkste punt. Het eenvoudig boekhouden is mogelijk met de eerder genoemde boekhoudprogramma's.

Verschillende boekhoudprogramma's

Als zzp'er is het veel relevanter om te zoeken naar het juiste boekhoudprogramma. Er zijn veel meer aanbieders van boekhoudsoftware gericht op zzp'ers. Voor een volledige keuze verwijzen wij ook naar onze boekhoudprogramma's vergelijken pagina. Er zijn ook verschillende boekhoudprogramma's voor het mkb beschikbaar. Deze programma's bieden een uitgebreide functionaliteit, maar je moet er wel iets meer tijd insteken om ze te leren kennen. De meeste grote bedrijven maken ook gebruik van verschillende systemen voor de boekhouding.

Wat is belangrijk bij het uitkiezen van online boekhoudsoftware?

App gebruikenDe meeste startende ondernemers kijken vooral naar de mogelijkheid van onbeperkt facturen en het onbeperkt offertes kunnen maken. Het facturen opstellen kan met ieder boekhoudprogramma net zo als het offertes maken. Wel zijn er boekhoudpakketten waarbinnen het onbeperkt maken van offertes en facturen niet is toestaan. Het aantal facturen en offertes dat je mag aanmaken is overigens wel ruim genomen en zal voor de meeste zzp'ers geen probleem zijn. Dit kan dus een punt zijn waar je tijdens het vergelijken op kunt letten. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf. Zoals eerder omschreven moet de bedrijfssoftware bij je bedrijf passen. Niet alle bedrijfssoftware is geschikt voor jou.

Desktop boekhoudprogramma

Facturen betalenEen desktop boekhoudprogramma is software die je op je computer installeert en waarmee je offline kunt werken. Je hebt dan altijd toegang tot de programma's, ook als er geen internetverbinding is. Het voordeel hiervan is dat je geen gebruik hoeft te maken van online servers en er dus ook niet op kunt worden aangevallen door hackers of derden. Eén minpuntje, is wel dat de betreffende softwareleverancier ondersteuning moet blijven bieden. Wanneer je een boekhoudprogramma koopt kan dit soms een probleem zijn. De meeste zzp'ers maken voor de boekhouding geen gebruik van offline software.

Offline boekhoudprogramma gebruiken

Een offline boekhoudprogramma is niet raadzaam omdat er simpelweg te veel beperkingen zijn. Overigens kun je voor offline boekhoudsoftware ook Excel gebruiken. Een nadeel van Excel is dat je over computerkennis moet beschikken. Ook kun je niet de zakelijke rekening koppelen aan Excel. Dit is toch wel een groot nadeel te noemen. Daarnaast zijn er ook desktop boekhoudprogramma's beschikbaar die geschikt zijn voor het cloud-based werken. Je kunt dan wel online je administratie bijhouden, maar de programma's staan dan niet op een externe server. Ook hiervoor moet je zelf ICT-kennis hebben.

Wat is een online boekhoudprogramma precies?

Cijfers bekijkenEen online boekhoudsoftware is software waarmee je onder andere facturen mee kunt maken, bonnen en bankafschriften kunt invoeren en e-mailberichten kunt versturen. Een voordeel is dat je deze programma's overal kunt gebruiken, zolang er maar een internetverbinding voorhanden is. Het nadeel van online boekhoudsoftware is wel dat het risico bestaat op aanvallen van hackers en derden. In alle gevallen gaat het om slimme software dat ook over zelflerende herkenning beschikt. Hierdoor kan een online boekhoudprogramma automatisch gegevens invullen. Een groot voordeel is ook het ontvangen van automatische updates.

Er zijn verschillende soorten boekhoudprogramma's, namelijk:

  • Programma's waarmee je alleen facturen kunt maken.
  • Programma's die ook geschikt zijn voor het verwerken van bankafschriften.
  • Programma's die geschikt zijn voor de complete boekhouding.

Beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf:

Makkelijk btw-aangifte doen

Fiscaal btw-aangifte doen bij de Belastingdienst is met een druk op de knop mogelijk. Een online boekhoudprogramma maakt deze aangifte overzichtelijk en automatisch aan op basis van de ingevoerde gegevens. Binnen meerdere boekhoudprogramma's is het fiscaal btw-aangifte doen bij de Belastingdienst mogelijk. Een boekhoudprogramma voor zzp'ers moet de btw-aangifte kunnen verwerken door middel van een koppeling. Btw-aangifte doe je dus makkelijk, veilig en snel met online boekhouden. Hierdoor is de financiële administratie een stuk eenvoudiger geworden. De bekendste boekhoudprogramma's hebben allemaal digitaliseren én automatiseren hoog in het vaandel staan.

Wat is nu een goed boekhoudprogramma?

De meeste dienstverlenende zzp'ers kiezen voor hun zzp boekhouding voor een compleet boekhoudpakket, zoals e-boekhouden. E-boekhouden behoort tot de beste boekhoudprogramma's en beschikt over alle functionaliteiten. Denk aan onbeperkt factureren, online-administratie bijhouden, vreemde valuta inboeken, btw-aangifte doen en vanzelfsprekend de boekhouding bijhouden. Met een gratis proefperiode is e-boekhouden de eerste 15 maanden gratis te gebruiken. Andere boekhoudprogramma's bieden in de meeste gevallen een gratis proefperiode aan van maximaal 30 dagen. Op dat punt heeft e-boekhouden dus een groot voordeel op andere boekhoudsoftware. De meeste boekhoudprogramma's maken wel meteen onbeperkt boekhouden mogelijk. Ook beschikken de online boekhoudprogramma's allemaal over een gratis helpdesk.

E-boekhouden

Boekhouding online doenE-boekhouden.nl is dus populair onder zzp'ers en freelancers. Dit komt ook door het complete boekhoudpakket van e-boekhouden. Compleet boekhouden is bij e-boekhoude.nl vanzelfsprekend net zo als de gratis helpdesk. Het maken van e-facturen, herken crm mogelijkheid, het toepassen van de eigen huisstijl en het inboeken van inkomende facturen is allemaal mogelijk binnen E-boekhouden. Met E-boekhouden.nl kun je dus de eerste vijftien maanden gratis de complete financiële administratie bijhouden.

Zzp, mkb of vereniging

Bij het uitkiezen van boekhoudsoftware is het ook belangrijk om te kijken naar het type bedrijf of vereniging. Een zzp'er heeft voldoende aan een boekhoudprogramma voor zzp'ers. Een mkb-bedrijf zal in de meeste gevallen voor een groter online boekhoudpakket moeten kiezen. Visma eAccounting is bijvoorbeeld boekhoudsoftware dat speciaal gericht is op het mkb. Voor verenigingen en stichtingen is het weer belangrijk om te kijken naar de mogelijkheid om de complete ledenadministratie in te kunnen voeren. Kies dan ook boekhoudsoftware dat het beste aansluit bij het type onderneming of vereniging.

Reviews bekijken

Wij beschikken over een keuzewijzer waarbinnen wij meer informatie geven over de verschillende boekhoudprogramma's. Binnen de keuzewijzer verwijzen wij ook naar verschillende reviews en naar een onafhankelijke review-website. Wij beschikken zelf niet over eigen reviews. Wij zijn van mening dat je de gebruikerservaring zult moet ondervinden. Dit kan met een gratis proefaccount. Dit laat niet weg dat reviews wel heel waardevol kunnen zijn om tot de beste keuze te kunnen komen.

Gratis boekhoudprogramma gebruiken

Gratis boekhoudprogramma's zijn als ondernemer eigenlijk geen goede optie. In de meeste gevallen heeft gratis boekhoudsoftware ernstige beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen maken van rapportages, geen app voor de scan en herken functie en aan het niet mogen maken van onbeperkte facturen. In de meeste gevallen zijn alleen bepaalde basisfuncties toegankelijk.

Vrouw achter de laptopOok het maken van belangrijke back-ups kan nogal eens ontbreken. Een ander nadeel is het ontbreken van de automatische boekhoudsoftware Belastingdienst koppeling. Hierdoor kun je vanuit de boekhoudsoftware geen btw-aangifte doen. Vanzelfsprekend is het wel mogelijk om een gratis spreadsheet te gebruiken.

Wat zijn eigenlijk de voordelen van online boekhouden?

Een boekhoudprogramma maakt de financiën van jouw bedrijf inzichtelijk. Je weet dan precies waar je geld aan uitgeeft en wat er binnenkomt. Ook kun je gemakkelijk en snel facturen maken. Bovendien maakt online boekhouden het mogelijk om de administratie van meerdere bedrijven bij te houden. Je bent dan altijd op de hoogte van de cijfers van je bedrijf, zowel voor de boekhouding als voor belastingen. Door online boekhouden kun je ook gemakkelijk de beginbalans invoeren, e-mails sturen, btw-aangifte doen of een e-factuur opstellen. Een ander groot voordeel is dat de boekhouder of accountant kan meekijken met de administratie. Boekhoudsoftware maakt het ondernemen eigenlijk alleen maar eenvoudiger en het bespaart vooral veel tijd. De meest gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware beschikt ook over de mogelijkheid om aanvullende modules toe te voegen. Dit is vooral handig wanneer je bedrijf groeit.

Boekhoudprogramma's vergelijken

Het is sterk aan te raden om boekhoudsoftware te vergelijken om tot de beste keuze te kunnen komen. De beste boekhoudpakketten zijn via onze vergelijker allemaal terug te vinden. Het is belangrijk dat een online boekhoudpakket bij je bedrijf past. Een geschikt boekhoudprogramma vinden was nog nooit zo makkelijk met onze vergelijker.

Zzp-erOnline boekhoudpakketten komen in de kern allemaal op hetzelfde neer, echter kan een boekhoudprogramma op belangrijke punten wel verschillen. Het beste online boekhoudprogramma is dan ook het programma dat het beste past bij jouw bedrijf.

Heb je wel een boekhouder nodig als ondernemer?

Er zijn veel ondernemers die een boekhoudprogramma gebruiken in samenwerking met een boekhouder of accountant. De beste boekhoudsoftware maakt het mogelijk om hiervoor extra accounts te kunnen toevoegen. Een boekhouder of accountant kan zich dan aanmelden om het online boekhoudprogramma te kunnen gebruiken. Dit is handig wanneer je gegevens snel moet uitwisselen en er ook nog iemand moet kunnen meekijken. Verder is het handig om een boekhouder in te schakelen om advies te krijgen over je belastingaangifte. Een goede boekhouder of accountant kan ook helpen met het opstellen van een begroting of de jaarrekening.

Wat moet een online boekhoudprogramma bieden:

  • Gratis helpdesk voor vragen.
  • Een handige app.
  • Het moet actief onderhouden worden (up-to-date zijn).
  • Aanvullende cursussen of trainingen aanbieden.
  • Het moet schaalbaar zijn met de onderneming.
  • Het moet overal toegankelijk zijn (cloud).
  • Moet beschikken over een scan herken crm bankkoppeling.
  • Het moet gebruiksvriendelijk en innovatief zijn.
  • Je moet rapportages kunnen uitdraaien.
  • Je moet de eigen huisstijl kunnen toepassen.
  • Je moet de boekhouding minimaal 7 jaar kunnen bewaren.

Is online boekhouden verplicht door de Belastingdienst?

Het is op geen enkele manier verplicht om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Het is natuurlijk wel raadzaam om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Een boekhoudprogramma voorkomt niet alleen fouten, maar je bespaart ook veel tijd door te werken met een boekhoudprogramma.

Aan het werken op de laptopEen andere reden om gebruik te maken van een boekhoudprogramma is dat dit goedkoper uit kan vallen dan een boekhouder. De maandlasten voor een boekhoudprogramma zijn laag, terwijl de kosten voor een boekhouder vaak hoger liggen. Vanzelfsprekend betreft een boekhoudprogramma zakelijke onkosten en is dit aftrekbaar. Het gebruiken van een boekhoudprogramma is dus aan alle kanten slim en eigenlijk ook noodzakelijk.

Automatiseringsmogelijkheden boekhoudpakket

De meeste boekhoudpakketten zijn te koppelen met andere software systemen. Denk aan het maken van een gratis bankkoppeling, of bijvoorbeeld aan koppeling met de Belastingdienst. Wanneer je een boekhoudpakket eenmaal gekoppeld hebt, dan kan je veel sneller werken. Een koppeling hoef slechts eenmaal te maken voor het gebruiken. Een andere handige mogelijkheid is het kunnen koppelen van crm systemen door middel van de herken crm functie. Hiermee kun je eenvoudig verschillende bestanden laten samenwerken. Het is dus mogelijk om meerde koppelingen te maken met je boekhoudpakket.

Boekhoudpakket en aangifte inkomstenbelasting doen

Het is met steeds meer boekhoudpakketten mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting op te maken en te versturen naar de Belastingdienst. De gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting worden dan automatisch overgenomen uit het boekhoudpakket. De optie is alleen mogelijk voor eenmanszaken en zzp'ers die geen personeel in dienst hebben. Op dit punt is het gebruiksgemak dus groot te noemen en gaat de automatisering steeds verder.

Handige functionaliteiten voor de financiële administratie

Een boekhoudprogramma biedt verschillende handige oplossingen voor de financiële administratie. Denk bijvoorbeeld aan de handige mobiele app voor het overal kunnen bijwerken van de financiële administratie en aan de automatische verwerking van de gewerkte uren. Ook kun je met de handige mobiele app snel bonnen inscannen en uploaden naar de financiële administratie. De handige mobiele app is binnen ieder boekhoudprogramma beschikbaar en werkt in de cloud. De gratis app is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. Ook kun je hiermee betalingsherinneringen versturen of op projectbasis de uren bijhouden.

Boekhoudprogramma met urenregistratie

Voor de meeste kleine ondernemers is het nodig om de gewerkte uren bij te kunnen houden. Voor de uren registreren kun je verschillende software gebruiken, maar dat kan ook met een boekhoudprogramma. De urenregistratie kan ook belangrijk zijn voor de Belastingdienst. Met de urenregistratie kun je namelijk aantonen dat je voldoet aan het urencriterium van de Belastingdienst.

BoekhoudingAls zzp'er moet je de urenregistratie niet onderschatten omdat anders met problemen te maken kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het niet mogen toepassen van de zelfstandigenaftrek. Hierdoor heb je uiteindelijk te maken met fiscaal nadeel. Het bijhouden van de uren kan tegenwoordig met ieder boekhoudpakket. Voor zzp'ers zijn er apps beschikbaar voor de urenregistratie.

Handige tips voor de boekhouding

Boekhouden is meer dan het alleen het factureren en de btw-aangifte versturen. Met een goed boekhoudpakket kun je ook de winst- en verliesrekening opstellen en de jaarlijkse balans opmaken en controles uitvoeren. Dit werkt eenvoudig en is voor zzp'ers ideaal. De winst- en verliesrekening geeft je inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Het is van belang voor zzp'ers om de actuele cijfers te kennen. De cijfers kun je ook nodig hebben voor het aanvragen van een zakelijke lening of voor het doen van een investering. Voor het doen van een investering is het belangrijk om eerst de boekhoudkundige rentabiliteit te berekenen. Hiervoor kun je ook onze eigen GBR calculator gebruiken.

GBR calculator 

Afschrijvingen berekenen

Het is mogelijk om de afschrijving te berekenen op Mijnzzp.nl. De afschrijving is belangrijk om de boekwaarde te kunnen bepalen van een bedrijfsmiddel. Het afschrijven is verplicht wanneer een bedrijfsmiddel meer kost dan 450,- euro. Zie hiervoor onze calculator, afschrijvingen en boekwaarde.

Afschrijving en boekwaarde 

Erkende online boekhoudprogramma's

Veilig online boekhouden doe je alleen met een door de Belastingdienst erkend online boekhoudprogramma. De Belastingdienst heeft eerder meegewerkt aan een kwaliteitskeurmerk voor online boekhoudsoftware. Dit is het keurmerk Zeker-OnLine geworden. Het keurmerk wordt alleen uitgereikt aan boekhoudprogramma’s die voldoen aan strenge eisen. Het is niet zo dat een boekhoudsoftware leverancier verplicht aangesloten moet zijn om een koppeling te kunnen maken met de Belastingdienst. Dit is verder geen harde eis vanuit de Belastingdienst. De beste boekhoudpakketten zijn meestal wel aangesloten bij het keurmerk Zeker-OnLine. Daarnaast is er ook nog een keurmerk “Betrouwbaar Boekhouden”.

De beste boekhoudpakketten voor zzp'ers vergelijken

Vrouw aan het werkenHet beste boekhoudprogramma is ook afhankelijk van de werkzaamheden. Rompslomp en e-boekhouden zijn bijvoorbeeld geschikt voor de zzp'er of freelancer die werkzaam zijn binnen de zakelijke dienstverlening. Visma eAccounting is meer geschikt voor eenmanszaken die actief zijn binnen de e-commerce of bijvoorbeeld een webshop hebben. Het boekhouden kan dus per zzp'er verschillen en betreft maatwerk. Zoals eerder omschreven hebben de meeste starters ruim voldoende aan een relatief klein boekhoudprogramma. Voor starters zijn er veel mogelijkheden wanneer het aankomt op het bijhouden van de boekhouding.

Beste boekhoudpakket voor mijn bedrijf?

Het beste boekhoudpakket voor jouw bedrijf is afhankelijk van de omvang en activiteiten van je onderneming. Heb je een eenmanszaak of ben je zzp'er, dan is het verstandig om te kiezen voor Rompslomp of e-boekhouden. Heb je meerdere medewerkers in dienst of ben je actief binnen de e-commerce, dan is Visma eAccounting misschien wel het beste boekhoudpakket voor jou. Een passend boekhoudprogramma vinden is dus afhankelijk van je situatie.

Wat kost een boekhoudprogramma?

Voor een basis boekhoudprogramma ben je ongeveer € 15 tot € 25 per gebruiker, per maand kwijt. Voor een grootbedrijf of mkb-bedrijf ben je in de meeste gevallen € 20 tot € 40 per gebruiker, per maand kwijt. Wanneer je te maken hebt met een complexe administratie, is het advies om een boekhoudpakket met meer functies af te nemen.

OndernemerDeze kosten hiervan variëren van € 50 tot wel € 200 per maand. Online boekhouden is dus helemaal niet kostbaar en is voor iedereen toegankelijk. Bij elk boekhoudprogramma kun je een proefaccount aanvragen en ongeveer 30 dagen gebruikmaken van alle functies. Zie ook onze handige calculator voor het inschatten van de jaarlijkse boekhoudkosten.

Boekhoudkosten zzp 

Beste boekhoudsoftware

De beste online boekhoudsoftware is afhankelijk van je eigen wensen en behoeftes. Elk online boekhoudprogramma heeft zijn eigen unieke voordelen. De beste boekhoudprogramma's voor e-commerce ondernemers omvatten bijvoorbeeld een andere selectie dan voor dienstverlenende zzp'ers. De beste boekhoudsoftware kan dan ook verschillen per zzp'er en mkb-bedrijf. Echte kennis van boekhouden is verder niet nodig, Daarnaast kun je de kennis van boekhouden opschroeven door het volgen van een gratis cursus. Alle aanbieders bieden wel een soort van cursus aan. Alle aanbieders beschikken ook over een gratis overstapservice. De gratis overstapservice vraagt wel om de hulp van de helpdesk. Aanmelden kan gewoon met je e-mailadres. De beste boekhoudprogramma's zijn allemaal terug te vinden op onze vergelijkingspagina.

Er zijn dus veel verschillende boekhoudprogramma's op de markt. De meeste aanbieders richten zich vooral op de kleinere ondernemer.

De meeste zelfstandig ondernemers hebben voldoende aan een basispakket boekhouden. Alleen je e-mailadres is nodig voor een gratis account.

Mijnzzp.nl