Team Mijnzzp

Trouwen

Ben je zzp'er en ga je trouwen dan is het belangrijk om te weten welke gevolgen beperkte gemeenschap van goederen op je bedrijf heeft. Daarnaast is het van belang om inzicht te hebben in alternatieven, zoals het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Vijf jaar geleden is het huwelijksvermogensrecht vernieuwd en sinds die tijd trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.

Inhoudsopgave
Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen
Huwelijkse voorwaarden
Bescherming tegen ondernemersrisico

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

De trouwdag is bepalend om daarna alles wat je met je partner opbouw te delen. Het betreft hier zowel inkomsten als bezittingen en schulden. Dit heeft invloed op je bedrijf, maar er zijn wel verschillende situaties te onderscheiden. Heb je al een eigen bedrijf, maar ga je nog trouwen? In dit geval behoort je bedrijf niet tot de beperkte gemeenschap van goederen. Mocht je na het huwelijk een bedrijf starten dan vallen de inkomsten, bezittingen en schulden wel onder de beperkte gemeenschap van goederen.

Huwelijkse voorwaarden

Je hebt altijd de keuze om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Dit moet je dan wel zelf regelen. Je kan hiermee onduidelijkheid in de toekomst voorkomen met betrekking tot de waarde, bezittingen en schulden. Je kan met het opstellen van huwelijkse voorwaarden bovendien afspraken maken ten aanzien van pensioenrechten. Huwelijkse voorwaarden zijn op maat bij een notaris te laten opstellen. Zo kan je ook afspraken maken over wat er gebeurt als je partner geld in je bedrijf steekt of wellicht gaat meewerken in je bedrijf. Verder bieden huwelijkse voorwaarden duidelijkheid indien er in de toekomst sprake mocht zijn van een scheiding. Bij beperkte gemeenschap van goederen geldt dat er in dat geval een redelijke vergoeding verschuldigd is aan de andere partij.

Bescherming tegen ondernemersrisico

Een reden dat ondernemers, zoals zzp'ers onder huwelijkse voorwaarden trouwen, heeft ook te maken met bescherming tegen het ondernemersrisico. Mocht je bedrijf, dat je na je huwelijk gestart bent, bijvoorbeeld failliet gaan en je bent in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd dan is je partner ook aansprakelijk voor de schulden. Het privévermogen van je partner valt als je op huwelijkse voorwaarden trouwt, buiten de gemeenschap. Schuldeisers hebben anders de mogelijkheid om de schuld op beide partners te verhalen.

Mijnzzp.nl