Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) strenger handhaven om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer een zzp'er feitelijk als werknemer functioneert zonder de bijbehorende arbeidsrechten en zonder dat de werkgever premies afdraagt. De Belastingdienst heeft inmiddels al diverse keren aangegeven dat ze streng gaan handhaven en dat de mogelijke gevolgen groot kunnen zijn voor opdrachtgevers en zzp'ers.
Inhoudsopgave
• Wat is schijnzelfstandigheid precies?
• Mogelijke gevolgen van schijnzelfstandigheid
Controleer op schijnzelfstandigheid
• Opdrachtgevers zijn al voorzichtiger bij het inhuren van zzp'ers
Wat is schijnzelfstandigheid precies?
Schijnzelfstandigheid doet zich al snel voor wanneer een zzp'er werkt onder omstandigheden die meer lijken op een dienstverband. Dit betekent dat de zzp'er mogelijk geen echte zelfstandigheid heeft in het uitvoeren van het werk, zoals het bepalen van werktijden of de manier van werken. Vanaf 2025 zal de Belastingdienst hier strenger op toezien.
Mogelijke gevolgen van schijnzelfstandigheid
Voor zowel de opdrachtgever als de zzp'er kan schijnzelfstandigheid leiden tot financiële en mogelijke juridische problemen. De opdrachtgever kan geconfronteerd worden met naheffingen voor niet-betaalde premies en belastingen, evenals mogelijke boetes. De zzp'er loopt het risico belastingvoordelen te verliezen en kan aanspraak maken op werknemersrechten zoals loondoorbetaling bij ziekte.
Controleer op schijnzelfstandigheid
Voor zzp'ers en opdrachtgevers is het belangrijk om vooraf te bepalen of er mogelijk sprake is van schijnzelfstandigheid. Daarom hebben het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst een handig hulpmiddel ontwikkeld: de keuzehulp. Deze korte vragenlijst bestaat uit 10 verschillende vragen die inzicht geven in de aard van de arbeidsrelatie.
Bij het beoordelen van de arbeidsrelatie hanteert de Belastingdienst verschillende criteria:
- Ondernemerschap: De zzp'er neemt ondernemersrisico's, zoals het doen van investeringen en het zelf dragen van kosten voor promotie.
- Vrijheid in werkwijze: De zzp'er bepaalt zelf hoe het werk wordt uitgevoerd, zonder directe aansturing van de opdrachtgever.
- Meerdere opdrachtgevers: Het hebben van meerdere opdrachtgevers duidt op zelfstandigheid en vermindert de afhankelijkheid van één bron van inkomsten.
- Eigen werktijden en werkplek: De zzp'er heeft controle over wanneer en waar het werk wordt verricht.
- Gebruik van eigen materialen: Werken met eigen gereedschappen en middelen versterkt de positie als zelfstandige.
- Vervangbaarheid: De mogelijkheid om iemand anders in te schakelen voor het uitvoeren van het werk zonder toestemming van de opdrachtgever.
- Onderscheidend werk: Het werk van de zzp'er verschilt duidelijk van dat van werknemers in dienst bij de opdrachtgever.
- Communicatie: De zzp'er is herkenbaar als ondernemer en beschikt bijvoorbeeld over een eigen bedrijfswebsite.
Opdrachtgevers zijn al voorzichtiger bij het inhuren van zzp'ers
Uit eerder onderzoek blijkt dat opdrachtgevers die regelmatig samenwerken met zzp'ers dit inmiddels minder vaak doen. Veel opdrachtgevers geven aan dat ze niet precies weten waar ze aan toe zijn en vrezen mogelijke naheffingen en boetes. Ook voor zzp'ers wordt het daarom steeds belangrijker om hun eigen werkwijze te toetsen op schijnzelfstandigheid. Het heeft overigens geen zin om een eenmanszaak om te zetten naar een bv.
Mijnzzp.nl