De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen, waarin een verbod op het plaatsen van nep-beoordelingen is opgenomen. Dat betekent dat de wet ingevoerd kan worden en dat gebeurt zoals het er nu uitziet op 28 mei 2022. Vanaf die datum dient een webshop eerst een check uit te voeren op geplaatste reviews voordat deze online mogen komen. De controle van de reviews betreft de echtheid, zodat er geen ruimte meer is om nep-beoordelingen te plaatsen.
Inhoudsopgave
• Controleren op echtheid
• Duidelijkheid bieden over betaalde reclames
• Boete bij overtreding
Controleren op echtheid
Het controleren op echtheid van beoordelingen van klanten is een van de belangrijke punten van de wet. Het verbod heeft echter nog meer gevolgen, want naast de controle op echtheid, is het ook niet meer toegestaan om mensen voor het laten plaatsen van een neprecensie te betalen. Ook krijgen webshops een informerende taak toebedeeld die betrekking heeft op de werkwijze van de controle. Op deze manier krijgen klanten inzicht in de manier waarop de controle op beoordelingen van klanten plaatsvindt. Het is dan duidelijk of de beoordelingen daadwerkelijk van klanten afkomstig zijn die het product hebben gekocht of een dienst hebben afgenomen.
Duidelijkheid bieden over betaalde reclames
De nieuwe wet zorgt voor nog meer werk bij webshops en online platforms. Het is namelijk ook de bedoeling dat er duidelijkheid moet komen wanneer er sprake is van betaalde reclames in de zoekresultaten. Ook moet het duidelijk zijn of er een betaling heeft plaatsgevonden om hoger in de zoekresultaten te komen. Verder zijn online platforms na de invoering van de nieuwe wet verplicht om consumenten te informeren over wie er verantwoordelijkheid heeft voor het leveren van een bestelling of voor de afhandeling van een pakket dat retour gezonden wordt. Op deze manier krijgen consumenten meer duidelijkheid en beperkt het risico van misleiding zich.
Boete bij overtreding
Indien een webshop of onlineplatform zich niet aan de regels houdt, kan er een boete volgen. De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt heeft de bevoegdheid een boete op te leggen. Overigens werkt de toezichthouder samen met andere partijen in de EU. Dat is nodig, omdat er uiteraard webshops zijn die in meerdere landen actief zijn.
Er zijn veel zzp'ers die online-zaken doen. Het is dus belangrijk om niet de Wet te overtreden met nep beoordelingen.
Vergeet ook niet de boekhouding te regelen als ondernemer.
Mijnzzp.nl