Er is veel onduidelijkheid over de wettelijke status van zzp’ers in Nederland. Vier politieke partijen, te weten VVD, D66, CDA en SGP, willen daarom een wetswijziging om deze onduidelijkheid weg te nemen. Het doel is om zzp’ers meer zekerheid te bieden over hun arbeidsrechtelijke status en om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
Inhoudsopgave
• Waarom is duidelijkheid belangrijk?
• Wat willen de partijen veranderen?
• Verplichte verzekering voor zzp’ers: bescherming tegen ziekte en pensioen
• Wat betekent dit voor jou als zzp’er?
• Conclusie
Waarom is duidelijkheid belangrijk?
Voor veel zzp’ers is het belangrijk om te weten onder welke regels ze vallen. Dit is vooral van belang bij zaken zoals arbeidsvoorwaarden, belastingvoordelen en sociale zekerheid. Momenteel is het voor veel zelfstandig ondernemers niet altijd duidelijk of ze echt als zelfstandige worden gezien of dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit kan leiden tot juridische conflicten en onzekerheid over hun rechten en plichten.
Wat willen de partijen veranderen?
De politieke partijen willen dat er een duidelijk onderscheid komt tussen echte zelfstandigen en mensen die eigenlijk in loondienst werken, maar als zzp’er worden ingehuurd. Dit moet bereikt worden door betere wetgeving en heldere criteria. Hierbij wordt vooral gekeken naar de volgende punten:
- Heldere definitie van zelfstandigheid: Er moet duidelijkheid komen over wanneer iemand als zelfstandige wordt gezien en wanneer niet.
- Aanpak schijnzelfstandigheid: Het tegengaan van situaties waarbij werkgevers eigenlijk werknemers inhuren als zzp’er om sociale lasten en verzekeringen te vermijden.
- Betere bescherming voor kwetsbare groepen: Zelfstandigen die eigenlijk afhankelijk zijn van één opdrachtgever moeten beter beschermd worden.
Verplichte verzekering voor zzp’ers: bescherming tegen ziekte en pensioen
Wie als zzp’er aan de slag wil gaan, krijgt (later) te maken met nieuwe regels rondom verzekering en pensioen. Het wordt namelijk verplicht om iets te regelen voor situaties van langdurige ziekte en voor het opbouwen van pensioen. Dit kan bijvoorbeeld via een arbeidsongeschiktheidsverzekering of door zelf een pensioenvoorziening op te zetten. Andere opties, zoals het opbouwen van spaargeld of beleggen, zijn ook toegestaan.
Volgens Vijlbrief wordt deze verplichting ingevoerd om te voorkomen dat mensen alleen voor het zzp-schap kiezen om belastingvoordelen te behalen. “Er wordt vaak gezegd dat mensen niet zzp’er worden omdat ze dat per se willen, maar omdat ze belasting willen ontwijken. Dit willen we hiermee aanpakken,” aldus Vijlbrief.
Wat betekent dit voor jou als zzp’er?
Als zzp’er kan deze wetswijziging gevolgen hebben voor de manier waarop je jouw onderneming moet inrichten en je opdrachten aanneemt. Mogelijk zullen er strengere controles komen om te bepalen of je wel echt zelfstandig bent. Dit kan bijvoorbeeld van invloed zijn op hoe je jouw opdrachten aanneemt en declareert. Daarnaast wordt er extra gecontroleerd in sectoren waar schijnzelfstandigheid vaak voorkomt. Een nieuw op te richten commissie zal beoordelen of er sprake is van een echte zelfstandige of dat er eigenlijk een dienstverband bestaat. Zo wordt geprobeerd om onduidelijkheden over de arbeidsrelatie te voorkomen.
Conclusie
De discussie over de wettelijke status van zzp’ers is niet nieuw, maar deze nieuwe wetsvoorstellen kunnen wel degelijk grote gevolgen hebben. Vooral als je afhankelijk bent van één opdrachtgever is het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke veranderingen. Zorg ervoor dat je als zzp’er blijft voldoen aan de criteria die gelden voor zelfstandigheid om problemen in de toekomst te voorkomen.
Mijnzzp.nl