Wil je een bedrijfspand voor je onderneming kopen? Dan heb je daar doorgaans een financiering voor nodig, zoals een zakelijke hypotheek voor een bedrijfspand. Een zakelijke hypotheek biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een winkelpand of een kantoorpand te kopen. Daarnaast is een bedrijfshypotheek onder meer te gebruiken voor het verbouwen van je bedrijfspand.
Inhoudsopgave
• Zakelijke hypotheek uitgelegd
• Zelf deel inbrengen
• Zakelijke hypotheek aanvragen
• Bedrijfspand als onderpand
Zakelijke hypotheek uitgelegd
Een zakelijke hypotheek is een langlopende financiering om de aankoop van onroerend goed of een verbouwing van je bedrijfspand mee te betalen. Het betreft hier een langlopende zakelijke lening met een looptijd van doorgaans twintig jaar. De looptijd is onder meer afhankelijk van het doel van de investering en van het soort onroerend goed. Er zijn altijd kosten verbonden aan een zakelijke hypotheek, zoals vaste rente en behandelingskosten. Het is goed om te weten dat een zakelijke hypotheek niet bruikbaar is om bijvoorbeeld te investeren in bedrijfsmiddelen. Daar zijn andere zakelijke leningen voor beschikbaar.
Zelf deel inbrengen
Bij de aankoop van een bedrijfspand is het mogelijk om een deel zelf in te brengen. Daarmee breng je de kosten op de investering omlaag. Het kan ook zijn dat de hypotheekverstrekker de zakelijke hypotheek maar voor een bepaald percentage van de marktwaarde beschikbaar stelt. Bijvoorbeeld tot 80% van de marktwaarde.
Zakelijke hypotheek aanvragen
Zorg dat je de boekhouding van je bedrijf goed op orde hebt als je een zakelijke hypotheek wilt aanvragen. De eerste stap heeft doorgaans betrekking op een adviesgesprek, waarin de wensen, productvoorwaarden en kosten aan bod komen. Je moet uiteraard financiële gegevens aanleveren en op basis daarvan volgt er een beoordeling. Bij groen licht ontvang je een zakelijke hypotheekofferte en na het akkoord gaan, volgt er een afspraak bij de notaris voor de levering van de hypotheekakte.
Bedrijfspand als onderpand
Bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek is het bedrijfspand het onderpand. Dit geeft de bank namelijk de nodige zekerheid mocht je niet meer in staat zijn om aan de financiële verplichtingen van de zakelijke hypotheek te voldoen. Blijf je met de betaling in gebreke dan heeft de bank de mogelijkheid om het bedrijfspand in de verkoop te doen om daarmee de hypotheekschuld te voldoen.
Mijnzzp.nl