Je bent op zoek naar een zakelijke rekening? Dan ben je allereerst benieuwd naar de kosten. Je betaalt vaste kosten per maand of per jaar en meestal ook nog per transactie.
Er zijn echter banken die je een bepaald aantal transacties per maand niet in rekening brengen, dit zijn vaak de kleinere banken.
Sommige banken geven een instapkorting aan ondernemers. Bij opening van een zakelijke rekening heb je het eerste jaar dus vaak lagere vaste kosten. Let wel op wat de kosten na het eerste jaar zijn!
Welke zakelijke rekening is geschikt voor mijn bedrijf?
Als je een zzp'er bent, zal je voor een andere rekening kiezen dan waar een groter bedrijf (bijvoorbeeld een b.v.) voor zou kiezen. Bepaalde zakelijke rekeningen zijn meer geschikt voor verenigingen, stichtingen of eenmanszaken dan andere.
Er zitten enorme prijsverschillen tussen verschillende type rekeningen.
Starterspakketten zijn veelal het goedkoopst, terwijl rekeningen voor grotere bedrijven meestal een stuk prijziger zijn.
Hoewel je bent geneigd meteen naar de vaste kosten te kijken, is dit toch niet verstandig. Er zijn namelijk veel meer factoren die meespelen.
Om te bepalen welke rekening voor jouw bedrijf het meest voordelig is, moet je weten wat je ermee wil kunnen doen:
- Ga je vaak contante stortingen doen?
- Moet er wel of niet een koppeling zijn met een pinautomaat?
- Wil je dat klanten mobiel kunnen betalen?
- Wordt er gewerkt met automatische incasso’s?
- Gaat er boekhoudsoftware van de bank gebruikt worden?
- Hoeveel creditcards en pinpassen ga je aanvragen?
- Hoeveel transacties per jaar verwacht je ongeveer?
Waar let ik op bij het kiezen van een zakelijke rekening?
Sommige banken bieden de eerste duizend transacties in een jaar gratis aan.
Een zzp’er heeft voordeel hiervan, maar een grote onderneming helemaal niet. Deze doet vaak duizenden transacties per maand, en een bank die gratis transacties aanbiedt, compenseert dit weer door opvolgende transacties duurder te maken.
Als je eenmaal weet wat je zoekt in een zakelijke rekening en je alles duidelijk op een rijtje hebt voor jezelf, check dan de volgende factoren wanneer je een bankrekening opent:
- Wat zijn de vaste kosten?
- Hoeveel zijn de kosten per transactie?
- Wat kost een extra betaalrekening?
- Wat zijn de kosten per incasso?
- Wat kost een creditcard?
- Hoeveel betaal je per storting?
- Hoeveel betaal je voor electronic banking, boekhoudsoftware en administratiekosten?
Conclusie
Niet alleen vaste maand-, kwartaal-, of jaarkosten zijn dus belangrijk, ook alle bijkomende services waar jij gebruik van wil maken zijn van invloed op de uiteindelijke kosten van jouw zakelijke rekening.
Zo heeft iedere zakelijke rekening voor- en nadelen; de ene rekening heeft enorm lage vaste kosten, maar rekent bijvoorbeeld hoge stortingskosten. De andere rekening heeft behoorlijke vaste kosten, maar geeft je weer een gratis pinpas en creditcard.
Wees goed voorbereid voordat je een keuze maakt!
In samenwerking met nmanet.nl
Mijnzzp.nl