Maar liefst 40 procent van de ondernemers heeft geen voorzieningen getroffen in het geval van arbeidsongeschiktheid. Vaak wordt er vanwege de kosten geen verzekering afgesloten. Ook is er geen potje met spaargeld of beleggingen beschikbaar in het geval van eventuele arbeidsongeschiktheid. Wel doen veel ondernemers privé aan zorgverzekeringen vergelijken om niet ook op dit vlak voor onverwachte kosten te staan bij ziekte. Bijvoorbeeld door een ruime aanvullende dekking voor fysiotherapie of revalidatie.
AOV afsluiten
De AOV, oftewel arbeidsongeschiktheidsverzekering, is de meest bekende oplossing om jezelf als ondernemer te beschermen bij ziekte. Deze verzekering kun je bij een groot aantal verzekeraars afsluiten en hiermee verzeker je jezelf tegen (volledig) inkomstenverlies door ziekte. Bij het uitzoeken van een passende verzekering is het altijd noodzakelijk om uit te gaan van je eigen situatie. Waarvoor wil je jezelf precies verzekeren? Wat is de gewenste duur van de uitkering en wat is de hoogte van de netto-uitkering? Welke termijn kies je om zelf te overbruggen voordat je AOV uitbetaalt? ZZP'ers zonder personeel die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten, noemen hiervoor voornamelijk financiële redenen. Zo vinden veel ondernemers dat de kosten van zo’n verzekering niet opwegen tegen de baten. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat het percentage ZZP'ers dat geen voorziening heeft, verschilt naar inkomenspositie. Voornamelijk zelfstandig ondernemers in de lagere inkomensklasse hebben geen voorziening. Het gaat niet alleen om de arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ook om bijvoorbeeld een vrijwillige verzekering via het UWV of spaargeld.
Vrijwillig verzekeren via UWV
Het is mogelijk om bij het UWV een vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering af te sluiten. Dit is alleen mogelijk wanneer je vanuit een uitkering of werknemerschap ondernemer wordt. Wil je gebruikmaken van de AOV die wordt aangeboden door het UWV? Dan moet je binnen 13 weken na het stoppen van je uitkering of uitdiensttreding jezelf aanmelden bij het UWV.
Sluit je aan bij een broodfonds
Een broodfonds bestaat uit een groepje van ondernemers die elkaar kennen en vertrouwen. Mocht er iemand ziek worden, dan steunt de rest van de groep je met een uitkering. Je bouwt het broodfonds met elkaar op en als je ziek wordt, krijg je jouw inkomsten hier uit. De uitkering is maximaal twee jaar en de eerste maand ziekte is voor je eigen rekening.
Terugvallen op spaargeld
Spaargeld of beleggingen worden vaker genoemd dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering wanneer ondernemers wordt gevraagd naar een voorziening bij eventuele arbeidsongeschiktheid. Door periodiek een bedrag apart te zetten voor arbeidsongeschiktheid kun je een aantal maanden aan gemiste inkomsten opvangen. Wees je echter bewust dat arbeidsongeschiktheid een zeer kostbare situatie kan zijn en langdurig kan zijn. Met spaargeld is het vaak niet mogelijk om alle risico's af te dekken. Dit hangt er natuurlijk ook van af hoe dicht je bij de AOW-leeftijd bent. De bufferberekenaar van het Nibud geeft een indicatie van het bedrag dat je nodig hebt.
Als ZZP'er zijn er veel zaken om zelf over na te denken, waaronder de opbouw van je pensioen.
In samenwerking met pricewise.nl
Mijnzzp.nl