Tegenwoordig zijn er heel wat keurmerken in verschillende branches. Een keurmerk in de zorg, een keurmerk in de bouw en zelfs een keurmerk voor monteurs. Vaak zijn keurmerken handig om te hebben of geven ze je een voordeel, maar in sommige gevallen is een keurmerk zelfs verplicht. Op de vraag: ‘zijn keurmerken belangrijk voor bedrijven’ kunnen we dus bevestigend antwoorden, maar waarom?
Meer veiligheid
Keurmerken hebben vaak het doel om ervoor te zorgen dat er veiliger gewerkt wordt. Een voorbeeld hiervan is de Safety Culture Ladder. Dit heette vroeger de Veiligheidsladder. Met deze ladder meet je het veiligheidsbewustzijn van je bedrijf. Als zzp’er ben je natuurlijk de enige werknemer, maar dat zondert je niet uit om iets te zeggen over je plek op de veiligheidsladder bij een aanbesteding of het opstellen van een contract in de bouw. Dat is zo geregeld in de Maatregel Veiligheid in Aanbestedingen (ViA).
Wil je samenwerken met bijvoorbeeld ProRail, het Rijksvastgoedbedrijf of Rijkswaterstaat, dan moet je vertellen waar je op de Safety Culture Ladder je staat. Hoe hoger de trede, hoe meer je je bewust bent van het nut van veilig werken. Hoe meer verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen je doet, des te hoger je op de ladder komt. Een hogere positie op de ladder zorgt ervoor dat je een voordeel krijgt tegenover andere opdrachtnemers.
Bij de veiligheidsladder gaat het er niet alleen om dat je zelf veilig werkt, maar dat je ook aan de slag gaat met het veiligheidsgevoel van de mensen met wie je werkt. Zo wordt de bouwplaats voor iedereen een stuk veiliger.
Soms is een keurmerk verplicht
Vaak is een keurmerk alleen goed om te hebben of biedt het je een voordeel, maar er zijn ook situaties waarin het verplicht is om met een keurmerk te handelen. Een voorbeeld hiervan is de BRL 6000-25. Dit is de certificering voor preventie van koolmonoxide. Installatiebedrijven en zzp’ers moeten zich houden aan deze richtlijn als zij willen werken aan gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen. Denk bijvoorbeeld aan gasketels en rookafvoeren.
Om een keurmerk voor de BRL 6000-25 te halen, moeten installateurs en zzp’ers eerst allerlei cursussen volgen om hun kennis op peil te houden. Zo weten ze precies hoe ze veilig aan de slag kunnen met bijvoorbeeld de ketel. Sinds 1 april 2023 is het verplicht voor iedereen die met deze installaties werkt, in bezit te zijn van het keurmerk.
Dat houdt ook in dat gewone consumenten niets meer mogen doen met hun eigen installatie. Er moet een erkende monteur langskomen om werkzaamheden te verrichten. Op die manier betaalt het investeren in cursussen zich terug voor zzp’ers.
In samenwerking met normeccertification.nl
Mijnzzp.nl