Team Mijnzzp

Online boekhoudprogramma

Een online boekhoudprogramma is voor veel zelfstandig ondernemers een gemakkelijke manier om zelf de boekhouding te doen. Er zijn meerdere boekhoudprogramma’s om een keuze uit te maken. Dit is handig, want zo kies je er een die past bij je bedrijfsactiviteiten. De opzet is in principe hetzelfde net als de manier waarop je begint met een online boekhoudprogramma.

Inhoudsopgave
1. Bedrijfsgegevens vastleggen met logo op factuur
2. Relaties toevoegen
3. Btw-aangifte doen

1. Bedrijfsgegevens vastleggen met logo op factuur

Je voert natuurlijk je bedrijfsgegevens in het online boekhoudprogramma in. Daarbij is het gemakkelijk en efficiënt om je facturen te personaliseren. Dit hoef je maar een keer te doen. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om je eigen logo en huisstijl vast te leggen. Iedere keer als je dan een factuur aanmaakt, staan al deze gegevens er al op. Bijvoorbeeld je bedrijfsnaam, adres en btw-nummer. Het is goed om te weten dat een volledige factuur in een boekhoudprogramma aan alle eisen voldoet, zoals deze in de wet aan facturen worden gesteld.

2. Relaties toevoegen

Een volgende stap om met een online boekhoudprogramma te beginnen en een vaste opzet te maken, is door relaties toe te voegen. Relaties hebben betrekking op debiteuren (naar wie jij facturen stuurt) en crediteuren (aan wie jij geld moet betalen). Heb je bijvoorbeeld een dienst geleverd en wil je een factuur versturen? Dan voeg je de gegevens van de debiteur in je boekhoudprogramma in. Je kan deze gegevens opslaan, zodat je een volgende keer de informatie van de debiteur niet nog een keer hoeft in te voeren. Heb je een zakelijke uitgave gedaan of krijg je een rekening van een leverancier? De bedrijfsinformatie van de crediteur is eveneens als relatie in te voeren en op te slaan.

3. Btw-aangifte doen

Heb je alle facturen van een kwartaal verwerkt, net als alle zakelijke uitgaven en andere boekingen, zoals privéboekingen? Dan ben je klaar om aan de hand van de gegevens in het online boekhoudprogramma de btw-aangifte te doen. De informatie voor de btw-aangifte staat namelijk klaar. Er zijn overigens boekhoudprogramma’s waarmee je de btw-aangifte rechtstreeks indient bij de Belastingdienst. In andere situaties kan je de gegevens een op een overnemen in het aangifteportaal van de Belastingdienst.

Mijnzzp.nl