Hoe voorzichtig je ook bent, je loopt altijd kans eens letsel bij iemand of schade aan de spullen van iemand anders te veroorzaken. Privé sluiten veel mensen een aansprakelijkheidsverzekering af, om de financiële gevolgen van een ongeval af te dekken. Ook tijdens het uitvoeren van werk kan er iets gebeuren. Bedrijven sluiten daarom vaak een aansprakelijkheidsverzekering af om schade of letsel veroorzaakt door medewerkers financieel af te dekken. Hoe dat bij zzp’ers zit? Als zzp’er ben je niet automatisch verzekerd, maar je kunt wel zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
Een ongeluk zit in een klein hoekje
Een kort moment van onoplettendheid of een klein foutje? Dat kan al leiden tot een forse schadeclaim als gevolg van letselschade of materiële schade. Om letsel of schade te verzekeren die jezelf, je huisgenoten of zelfs je huisdieren veroorzaken bij anderen, kun je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
Maar deze verzekering dekt geen financiële gevolgen van schade of letsel die je tijdens het uitvoeren van een project of opdracht veroorzaakt. Zoals iemand in de bouw die een constructiefout maakt met schade en herstelwerkzaamheden als gevolg. Of een onhandig moment waarin je drinken over dure apparatuur van een opdrachtgever of collega zzp’er morst. Daar heb je een aparte zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor nodig. Zeker als zzp’er voorkom je niet alleen ingrijpende financiële gevolgen voor je onderneming, maar ook persoonlijk.
Een beroeps- of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Er zijn twee verschillende soorten aansprakelijkheidsverzekeringen. Voor mensen die een adviserende functie hebben zoals accountant, financieel adviseur of architect komt vooral een beroepsaansprakelijkheidsverzekering goed van pas. Deze verzekert je tegen vermogensschade claims als gevolg van verkeerd advies. Daarnaast is er de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp. Dit type verzekering dekt vooral financiële gevolgen van letsel af, en schades aan spullen van anderen of door een gebrekkig product.
Benieuwd naar welke financiële risico’s je nog meer met een verzekering kunt afdekken? Daarover geeft de Kamer van Koophandel meer informatie in het artikel ‘10 belangrijke verzekeringen voor startende ondernemers’. Een andere belangrijke verzekering is bijvoorbeeld een tegen de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Zijn aansprakelijkheidsverzekeringen verplicht?
Nee, net zoals dat het geval is bij particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen geldt er geen wettelijke verplichting als zzp’er een beroeps- of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar soms is het wel nodig om werkzaamheden te kunnen of mogen verrichten. Steeds meer brancheorganisaties en opdrachtgevers stellen een aansprakelijkheidsverzekering namelijk als voorwaarde. Daarnaast is het sowieso een echte aanrader, om je te beschermen tegen schadeclaims.
Er zijn geen redenen om geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten
Sommige zzp’ers denken zij geen aansprakelijkheidsverzekering nodig hebben. Omdat ze menen weinig tot geen risico te lopen, of omdat ze nog nooit schade of letsel hebben veroorzaakt. Of omdat ze veronderstellen dat hun particuliere aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering of algemene voorwaarden het risico op schadeclaims volledig afdekt. Helaas zijn dit hardnekkige misverstanden. Er kan immers altijd iets gebeuren, en die andere verzekeringen dekken dus niet (of niet volledig) de financiële gevolgen van schade of letsel veroorzaakt tijdens het werk af. En wist je dat een op de duizend zzp’ers tijdens zijn of haar werkzaamheden een schadeclaim van een miljoen euro of meer veroorzaakt?
Voor het geld hoef je het tenslotte ook niet echt te laten. Nog zo’n misverstand is dat een aansprakelijkheidsverzekering een hoge verzekeringspremie heeft, terwijl deze al voor een paar tientjes per maand af te sluiten is.
In samenwerking met allianz.nl
Mijnzzp.nl