Team Mijnzzp

Omzet

Het is als startende ondernemer natuurlijk belangrijk om genoeg te verdienen om rond te kunnen komen. De omzet van je bedrijf speelt hierin een rol, en het is handig om te weten hoe je de benodigde omzet kunt berekenen. De bruto-omzet betreft het totaalbedrag aan inkomsten van je bedrijf in een bepaald tijdvak. De netto-omzet is de bruto-omzet minus de uitgaven, zoals onder andere energiekosten, huur en kosten voor productinkoop. Het verschil tussen omzet en de netto-omzet is nog geen winst, omdat je ook te maken hebt met belastingen en bijkomende kosten zoals verzekeringen. De omzet berekenen om rond te kunnen komen kan dus nog best lastig zijn. Het is belangrijk om alle factoren mee te nemen bij het berekenen van het uurtarief of andere prijsstelling.

Als zzp'er werk je meestal tegen een vast uurtarief, wat betekent dat je de omzet over een bepaalde periode eenvoudig kunt berekenen. Het berekenen van de omzet houdt in dat je simpelweg alle declarabele uren optelt. Het bedrag dat je hieruit krijgt, is nog geen winst, omdat je hierover ook nog inkomstenbelasting moet afdragen. Bovendien is het belangrijk om de omzet zonder btw te berekenen, aangezien je als zzp'er voor de btw meestal slechts als tussenpersoon fungeert.

Cijfers bekijkenDe nettowinst kan dus nog niet worden beschouwd als de uiteindelijke winst. Bovendien hebben zzp'ers doorgaans te maken met verschillende bedrijfskosten, waardoor het bedrag dat uiteindelijk overblijft kan variëren tussen zzp'ers. Ook het bedrag dat je nodig hebt om rond te komen kan per persoon verschillen. De omzet berekenen op basis van het uurtarief is mogelijk met onze gratis zzp uurtarief calculator

Inkomen als zzp'er berekenen

Inhoudsopgave
Hoe bereken je de netto-omzet
Rekenmethoden omzet inschatten
Houd rekening met deze aspecten
Hoe bereken je de winst als zzp'er
Reken je niet rijk als zzp'er
Verschil tussen de brutowinst en de cashflow
Hoe bereken je het uurloon dat je nodig hebt om rond te komen?
Ga je investeren als ondernemer?

Hoe bereken je de netto-omzet

De netto-omzet bereken je door van de bruto-omzet alle kosten af te trekken die direct verband houden met de productie en verkoop van je goederen of diensten gedurende een bepaalde periode. Deze kosten omvatten onder andere:

  • Productiekosten: Dit zijn de kosten die je maakt om je producten te vervaardigen of je diensten te leveren. Het kan onder meer gaan om grondstoffen, arbeidskosten en productie-uitgaven.
  • Verkoopkosten: Dit zijn de kosten die je maakt om je producten of diensten aan de klant te brengen, zoals marketing- en advertentiekosten, verkoopcommissies en distributie-uitgaven.
  • Administratieve kosten: Dit zijn de algemene kosten die verband houden met het beheer van je bedrijf, zoals kantoorhuur, salarissen van administratief personeel en kantoormaterialen.

Het resultaat na aftrek van al deze kosten van de bruto-omzet is de netto-omzet. Dit bedrag geeft aan hoeveel geld je daadwerkelijk overhoudt na het dekken van alle kosten die direct verband houden met je bedrijfsactiviteiten. Het is een belangrijke indicator van de financiële gezondheid van je onderneming en kan worden gebruikt om je winstgevendheid te evalueren.

Rekenmethoden omzet inschatten

Berekening boekhouding aan het makenHet schatten van de omzet kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende rekenmethoden beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld de omzet schatten door het aantal klanten te beoordelen en te vermenigvuldigen met het gemiddelde bedrag dat klanten uitgeven. Een andere methode is het berekenen van het omzetaandeel per productgroep door het aantal verkochte producten te vermenigvuldigen met de verkoopprijs. Ook kun je declarabele uren aan je klanten doorberekenen door ze te vermenigvuldigen met het uurtarief.

Houd rekening met deze aspecten

Het is belangrijk om met bepaalde aspecten rekening te houden als deze van toepassing zijn, bijvoorbeeld als je een bedrijf hebt dat seizoensgebonden producten verkoopt. In dat geval krijg je te maken met pieken en dalen in de omzet. Als je een startende ondernemer bent, is de kans groot dat je in het begin weinig verdient. Het kan ook nuttig zijn om de omzetcijfers in jouw eigen sector te bestuderen en je eigen omzet daarmee te vergelijken. Verder is het raadzaam om de haalbaarheid van de verwachte omzet concreet te maken. Als de verwachte omzet niet haalbaar lijkt, overweeg dan bijvoorbeeld om meer producten te verkopen of de prijzen te verhogen om de omzet te verhogen.

Hoe bereken je de winst als zzp'er

Zoals eerder beschreven, is het belangrijk om alle bijkomende kosten in overweging te nemen wanneer je werkt op basis van een uurtarief. Van de uiteindelijke omzet moet je dus alle bedrijfskosten aftrekken. De bedrijfskosten kunnen per ondernemer verschillen en zijn meestal alleen bij jou bekend. Je kunt een voorbeeld berekening eenvoudig maken met behulp van onze 'salaris- en tarief calculator'. Om het inkomen op de juiste manier te berekenen, moet je echter wel rekening houden met de bijkomende kosten. De brutowinst is dus nog niet hetzelfde als de nettowinst voor zzp'ers.

Reken je niet rijk als zzp'er

Zzp-er aan het werkHet is niet realistisch om je omzet te baseren op het maximale aantal uren dat je als zzp'er kunt werken. Als ondernemer heb je te maken met verloren uren, acquisitietijd en reistijd. Het is belangrijk om je omzet op een realistische manier te berekenen. Bovendien kun je de brutowinst niet beschouwen als de nettowinst. Als ondernemer heb je, net als alle andere mensen, te maken met verplichte belastingen en bijvoorbeeld ook met de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Ook is het van belang om de btw gescheiden te houden van de uiteindelijke omzet.

Verschil tussen de brutowinst en de cashflow

De brutowinst kan als ondernemer niet gezien worden als de cashflow, aangezien de cashflow alle financiële transacties van je bedrijf weerspiegelt, inclusief inkomsten, uitgaven, investeringen en financiering. Terwijl de brutowinst slechts het verschil vertegenwoordigt tussen de omzet en de directe kosten van de productie of dienstverlening, geeft de cashflow een vollediger beeld van hoe geld binnenkomt en uitgaat in je bedrijf, inclusief belastingen, leningen en andere financiële activiteiten. Het begrijpen van de cashflow is van vitaal belang om de financiële gezondheid en liquiditeit van je onderneming te beheren.

Hoe bereken je het uurloon dat je nodig hebt om rond te komen?

Met behulp van onze calculator kun je jouw zzp inkomen vergelijken met een salaris in loondienst. Hiermee kun je zelf inschatten welk uurtarief je moet hanteren als startende zzp'er. Het is in dat geval belangrijk om naar het netto-inkomen te kijken. Als je merkt dat je niet uitkomt met het huidige uurtarief, zul je op de een of andere manier je omzet moeten verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door meer uren te werken of door het uurtarief te verhogen. Het is voor je zelf ook handig om de break-even omzet berekenen. Hierdoor krijg je beter inzicht in de omzet en de kosten van je onderneming.

Ga je investeren als ondernemer?

TechniekAls zelfstandig ondernemer zul je regelmatig moeten investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen. Afhankelijk van de investering kan het belangrijk zijn om het rendement van de investering te berekenen. Dit kun je doen door eerst de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit te berekenen, ook wel bekend als de return on investment (ROI). Voor het berekenen van de GBR kun ook onze calculator gebruiken.

ROI berekenen

Mijnzzp.nl