Je kan als ondernemer in een situatie terechtkomen, waarbij er een zakelijk conflict ontstaat. Denk maar aan een conflict met een leverancier die ondanks gemaakte afspraken niet op tijd goederen levert, waardoor je in de problemen komt. Het is belangrijk om zakelijke conflicten op een manier aan te pakken die gericht is op een oplossing, zodat je niet voor de rechter hoeft te eindigen. Bekijk daarom de onderstaande tips om te zien hoe je het beste omgaat met een zakelijk conflict.
Inhoudsopgave
• Controleer je rechten
• Ga in gesprek om tot een oplossing te komen
Zzp'er en een zakelijk conflict
• Verschil tussen ruzie en een conflict?
Controleer je rechten
Het hangt natuurlijk van het soort conflict af of het je persoonlijk als ondernemer raakt, waarbij emoties een rol spelen of dat er sprake is van een puur zakelijk conflict. Indien het een zakelijke reden betreft dan is het handig om eerst je rechten te controleren. Sta jij als ondernemer in je recht?
Bekijk je algemene voorwaarden en check de afspraken die je hebt gemaakt. Heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering dan kan je contact opnemen met de verzekeraar. Heb je die niet, dan kan je contact opnemen met bijvoorbeeld een juridisch adviseur of een advocaat. Wil je de zaak niet op de spits drijven dan is het wellicht ook te overwegen om voor mediation te kiezen als de andere partij daar ook voor openstaat.
Ga in gesprek om tot een oplossing te komen
Het is altijd goed om te weten of je in je recht staat en wat je rechten zijn voordat je een gesprek aangaat met de andere partij over het zakelijk conflict. Dan sta je nu eenmaal sterker in je schoenen. Neem in het gesprek een neutrale rol aan en sta open om naar de ander te luisteren. Het is vooral belangrijk om het gesprek op een zakelijke toon te voeren en emoties buiten beschouwing te laten.
Probeer ook positieve argumenten voor de ander te benadrukken om tot een oplossing te komen. Komt er niets uit het gesprek dan is het wellicht mogelijk om een mediator in te schakelen of om je te beroepen op verdere juridische bijstand. De kans is dan wel groot dat de zakelijke relatie verstoord raakt en er geen samenwerking meer plaatsvindt.
Zzp'er en een zakelijk conflict
Ook als zzp'er met een eenmanszaak, moet je je ervan bewust zijn dat de bovenstaande beginselen van toepassing zijn. Vaak weet je niet van tevoren dat er een zakelijk conflict kan ontstaan en wanneer het ontstaat wat je rechten precies zijn, wat tot frustratie en ongerustheid kan leiden. Om dit te voorkomen, raden we je aan je rechten als ondernemer te leren kennen en te overwegen professioneel advies in te winnen voordat je een zakelijke relatie aangaat.
Ook kan het raadzaam zijn om nieuwe zakenrelaties eerst te controleren in het handelsregister. Bij de Kamer van Koophandel is in de meeste gevallen waardevolle informatie te vinden. Ondernemerschap draait voor een deel om eigen risico, echter is het wel belangrijk om conflicten te voorkomen. Conflicten kun je ook voorkomen als je een paar voorzorgsmaatregelen neemt. Een situatie waarin twee partijen ruzie hebben kan het beste voorkomen worden.
Verschil tussen ruzie en een conflict?
Het in botsing komen met een leverancier of opdrachtgever hoeft geen betrekking te hebben op ruzie. In de meeste gevallen is er eerder sprake van een conflict. Het oplossen van een conflict is in de meeste gevallen makkelijker dan het oplossen van een ordinaire ruzie. Ook het voeren van een ordinaire strijd moet voorkomen worden. In veel gevallen kun je een ruzie of conflict voorkomen, door het voeren van een goede administratie met heldere contracten.
Vooral voor ondernemers is het belangrijk om alles netjes en vooral duidelijk te registreren. Sommige bedrijven passen ook de verplichting toe om alles vast te leggen. Dit doen de meeste bedrijven om mogelijke problemen te voorkomen. Ook als zzp'er is het raadzaam om gebruik te maken van algemene voorwaarden. De aanleiding voor een conflict kan natuurlijk op veel manieren veroorzaakt worden.
Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?
Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.
Mijnzzp.nl