Heb je plannen om samen met iemand anders een bedrijf te starten dan zijn er verschillende rechtsvormen mogelijk. Een daarvan is het oprichten van een vennootschap onder firma dat als rechtsvorm onder starters die samen een onderneming beginnen het meest populair is. Een vennootschap onder firma betekent dat je gezamenlijk een bedrijf start en dat elke vennoot een inbreng heeft. Deze inbreng kan variëren van geld tot arbeidsuren tot goederen. Er is voor de oprichting van een vof geen kapitaal nodig en er zijn in tegenstelling tot een eenmanszaak meerdere eigenaren bij betrokken.
Inhoudsopgave
Vennootschap onder firma oprichten
Inschrijving UBO-register
• Vennootschapscontract opstellen
Zakelijke bankrekening vof
Vennootschap onder firma oprichten
Het oprichten van een vennootschap onder firma begint met een inschrijving in het Handelsregister van de KVK. Het is dus niet nodig om bijvoorbeeld naar de notaris te gaan. De inschrijving werkt in principe hetzelfde als dat je als zzp'er een bedrijf wilt oprichten. De KVK geeft de inschrijving van de onderneming door aan de Belastingdienst. Je betaalt voor de oprichting van de vof bij de KVK in 2021 eenmalig 51,30 euro.
Inschrijving UBO-register
Het is vanaf september 2020 nodig om bij de inschrijving in het Handelsregister de vennoten ook in het UBO-register in te schrijven. Deze afkorting staat voor Ultimate Beneficial Owner en heeft betrekking op de personen die over het bedrijf zeggenschap hebben. Deze inschrijving wordt meteen geregeld bij de KVK.
Vennootschapscontract opstellen
Naast dat het aan te raden is om een ondernemingsplan te maken, geldt dat het ook verstandig is om een vennootschapscontract op te stellen. In het ondernemingsplan volgt een beschrijving van het bedrijfsdoel, eventuele financiering, marketingplan en concurrentieonderzoek. Het vennootschapscontract is belangrijk om afspraken vast te leggen van de vennoten. Het is niet verplicht, maar zo is er wel duidelijkheid over bijvoorbeeld de inbreng, klantcontact, gevolgen van arbeidsongeschiktheid en de wijze van omgaan met eventuele conflicten.
Zakelijke bankrekening vof
Verder is het van belang om een zakelijke rekening te openen, waar de vennoten toegang tot hebben. Bovendien straalt een zakelijke rekening een professionele aanpak uit. Het is overigens mogelijk om bij het overmaken van grote bedragen te laten vastleggen dat er meerdere vennoten toestemming voor dienen te geven.
Ondernemers met een VOF kunnen zelf de boekhouding bijhouden. In dat geval is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhoudprogramma.
Het is ook mogelijk om hybride te boekhouden. In dat geval maak je ook gebruik van een boekhouder.
Lees ook: Boekhouding voor een vennootschap onder firma (vof)
Mijnzzp.nl