Als zelfstandig ondernemer overweeg je wellicht om vanuit het buitenland te gaan werken. Het is dan belangrijk om te bepalen of je je bedrijf in Nederland ingeschreven houdt of dat je het moet registreren in het land waar je naartoe verhuist. Hieronder bespreken we vijf scenario's die je kunnen helpen bij deze beslissing.
Inhoudsopgave
• 1. Tijdelijk werken vanuit het buitenland
• 2. Emigratie met behoud van Nederlandse klanten
• 3. Werken voor lokale klanten in het buitenland
• 4. Digitale nomade zonder vaste verblijfplaats
• 5. Samenwerken met buitenlandse partners
• Informeer naar de juiste informatie
• Algemene Ouderdomswet wonen en werken buitenland
1. Tijdelijk werken vanuit het buitenland
Als je voor een korte periode in het buitenland verblijft en je werkzaamheden voornamelijk op afstand uitvoert voor Nederlandse klanten, blijft je bedrijf in Nederland geregistreerd. Het is wel verstandig om te controleren of er specifieke regels gelden in het land van verblijf en of je daar tijdelijke werkvergunningen nodig hebt.
2. Emigratie met behoud van Nederlandse klanten
Wanneer je permanent naar het buitenland verhuist, maar je diensten blijft leveren aan Nederlandse klanten, moet je nagaan of je je bedrijf moet uitschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). In veel gevallen zul je je onderneming moeten uitschrijven in Nederland en opnieuw registreren in het land waar je gaat wonen. Het is belangrijk om te onderzoeken welke belasting- en administratieve verplichtingen daar gelden.
3. Werken voor lokale klanten in het buitenland
Als je van plan bent om in het buitenland een nieuwe klantenkring op te bouwen en je diensten daar lokaal aan te bieden, dien je je bedrijf te registreren volgens de lokale wet- en regelgeving. Dit betekent doorgaans dat je je Nederlandse inschrijving beëindigt en voldoet aan de registratievereisten van het betreffende land.
4. Digitale nomade zonder vaste verblijfplaats
Voor ondernemers die voortdurend reizen en geen vaste verblijfplaats hebben, is het complexer om te bepalen waar ze hun bedrijf moeten registreren. In dergelijke gevallen is het raadzaam om professioneel advies in te winnen om te bepalen welke jurisdictie het meest geschikt is voor de registratie van je onderneming, rekening houdend met belastingverplichtingen en juridische aspecten als digital nomad.
5. Samenwerken met buitenlandse partners
Wanneer je samenwerkt met partners in het buitenland, maar zelf in Nederland blijft wonen en werken, blijft je bedrijf in Nederland geregistreerd. Het is echter belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de samenwerking en op de hoogte te zijn van eventuele internationale contractuele verplichtingen en belastingregels.
Informeer naar de juiste informatie
Ongeacht je situatie is het van belang om tijdig je registratie bij de KvK aan te passen indien nodig en op de hoogte te zijn van de geldende regels in zowel Nederland als het buitenland. Dit voorkomt mogelijke problemen met belastingdiensten en andere instanties. Voor meer specifieke vragen kun je in ieder geval contact opnemen met de KvK of een gespecialiseerde internationaal bedrijfsadviseur raadplegen.
Algemene Ouderdomswet wonen en werken buitenland
Wanneer je volledig vanuit het buitenland gaat werken of ondernemen, vervalt je verplichte verzekering voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Hierdoor ontvang je bij je pensioen een lager AOW-bedrag voor elk jaar dat je buiten Nederland werkzaam bent.
Mijnzzp.nl