Uit een onderzoek van TNS NIPO onder ruim dertienhonderd zzp-ers blijkt dat ruim 87 procent van alle zzp-ers bijna geen gebruik maakt van een modelovereenkomst. Ook opdrachtgevers maken volgens het onderzoek bijna geen gebruik van een modelovereenkomst. Het gebruik van een modelovereenkomst is niet verplicht en is ook niet nodig als een zzp-er zonder twijfel werkzaam is als ondernemer. De zzp-ers in het onderzoek geven aan dat ze het gebruik van een modelovereenkomst niet nodig vinden en dat de opdrachtgevers hier ook niet naar vragen.
Wel geven de zzp-ers in het onderzoek aan dat ze merken dat er minder zzp-ers ingehuurd worden door opdrachtgevers. Ruim 73 procent van alle opdrachtgevers geeft aan geen problemen te zien of te verwachten door de nieuwe wet DBA. Uit het onderzoek komt wel naar voren dat intermediairs zich zorgen maken over de nieuwe wet DBA. 86 procent van de intermediairs die meegedaan hebben aan het onderzoek ziet knelpunten en onduidelijkheden met betrekking tot de wet DBA.
De berichtgevingen die betrekking hebben op de nieuwe wet DBA zijn erg wisselend te noemen. Eerder deze week was er een uitzending van het televisieprogramma Rader, waarin heel andere signalen te horen waren. Ook was er vorige week een nieuwsbericht waaruit bleek dat zzp-ers massaal niet meer welkom zijn op de Hogeschool Utrecht. Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt nu echter dat zzp-ers zich geen zorgen maken over de wet DBA.
Wanneer is modelovereenkomst nodig
Een modelovereenkomst is nodig als er mogelijk sprake kan zijn van schijnzelfstandigheid. Om dit te voorkomen moeten zzp-ers en opdrachtgevers een modelovereenkomst overleggen aan de belastingdienst. Als de belastingdienst het modelovereenkomst goedkeurt is er geen sprake van schijnzelfstandigheid. Een zzp-er die steeds voor verschillende opdrachtgevers werkt, hoeft zich geen zorgen te maken om de wet DBA.
Mijnzzp.nl