Team Mijnzzp

Bouwvakkers

Volgens cijfers van begin 2022 telt Nederland zo’n 1,2 miljoen zzp’ers. Waarom kiezen zoveel mensen ervoor zzp’er te worden? En misschien heb jij er zelf ook wel eens over gedacht zzp’er te worden? Wil je deze stap maken dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. We helpen je in dit artikel op weg door de meest ervaren voor- en nadelen van het zzp’er zijn op een rijtje te zetten.

We schreven al eerder over de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen. Het begint allemaal met nadenken over wat voor jou persoonlijk de voor- en nadelen zijn als je zzp’er wordt. Want ieder mens is weer anders. Wat iemand als nadeel ziet, ervaart iemand anders juist weer als voordeel.

Inhoudsopgave
Voordelen van zzp’er worden
Veel zelfstandigheid en vrijheid
Trots halen uit je werk
Meer verdienen bij voldoende opdrachten
Nadelen van zzp’er worden
Geen werk betekent geen inkomen
De concurrentie is groot
Opdrachtgevers die niet betalen
Zelf administratie voeren
Zzp’er worden: is het iets voor jou?

Voordelen van zzp’er worden

  • Veel zelfstandigheid en vrijheid

Een belangrijk kenmerk van werken als zzp’er is zelfstandigheid. Simpel gesteld: je bepaalt helemaal zelf wanneer je werkt, hoeveel je werkt, voor wie, en hoe. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Natuurlijk is deze zelfstandigheid begrensd. Je kunt bijvoorbeeld best de vrijheid nemen om maar twee uur per dag te werken, maar de meeste zzp’ers zullen hiermee onvoldoende inkomsten binnenhalen.

  • Trots halen uit je werk

Als zzp’er ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat. Als je opdrachtgever tevreden is, geeft dat veel voldoening. Jij, en niemand anders, bent namelijk 100% verantwoordelijk voor dit mooie resultaat! Een sterker verantwoordelijkheidsgevoel, een beter zelfbeeld, en meer voldoening zijn dan ook bijna altijd dingen die je zelfstandig ondernemers hoort noemen als positief aspect van zzp’er zijn.

  • Meer verdienen bij voldoende opdrachten

In het begin moet alles natuurlijk nog een beetje op gang komen. Maar als je consistent kwaliteit levert, genoeg netwerkt en een tevreden klantenkring opbouwt met voldoende opdrachten, kun je vaak (veel) meer verdienen dan in loondienst. In loondienst kun je rekenen op een vast bedrag per maand en hopelijk elk jaar een kleine loonsverhoging. Als zzp’er kan het genereren van voldoende inkomen in het begin een uitdaging zijn, maar als de zaken goed gaan is de kans dat je binnen no-time meer verdient.

Nadelen van zzp’er worden

  • Geen werk betekent geen inkomen

Als zzp’er leer je al snel dat bij ondernemen ook onzekerheid en risico hoort. Opdrachten zijn bijna altijd tijdelijk, en je kunt er niet altijd zeker zijn van zijn dat je voldoende werk hebt. Iets wat de afgelopen periode voor veel zzp’ers een stevige uitdaging was. Geen opdrachten betekent geen inkomsten. Zorg dat je stressbestendig bent en een buffer opbouwt voor mindere tijden.

  • De concurrentie is groot

We begonnen dit artikel met de constatering dat er 1,2 miljoen zzp’ers zijn in Nederland. Dat is een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking. Geen wonder dat de concurrentie dan ook groot is! Dat leidt er soms toe dat zzp’ers met een lagere prijs genoegen nemen. En dat verpest de markt weer, want dan verwachten opdrachtgevers een lagere prijs dan realistisch is.

Zoek vooraf dus goed uit hoeveel concurrentie er is in jouw branche en of je voldoende onderscheidende punten (unique selling points) te bieden hebt om staande te blijven in de markt. Niet in iedere branche barst het van de concurrenten, want er zijn ook nog steeds beroepsgroepen waar een tekort is. Denk aan de zorg en IT.

Om jezelf sterk te profileren ten opzichte van je concurrentie, is het aan te raden om te laten zien dat jij expert bent in jouw vakgebied. Natuurlijk kun je dat zelf hard roepen, maar dat wekt niet echt vertrouwen op. Een betere manier is door het delen van waardevolle kennis die jij hebt als expert. Contentmarketing is een manier om deze kennis in te zetten, zodat het bijdraagt aan jouw doelen. Lees er meer over in ons artikel zo werkt contentmarketing

  • Opdrachtgevers die niet betalen

Stel, je hebt een uitdagende klus uitgevoerd, het is gelukt en de klant is blij met het resultaat. Maar dan… de betaling blijft uit. Je stuurt een herinnering, maar de klant reageert niet. Helaas komt dit regelmatig voor. Ook hier geldt dat je stressbestendig moet zijn. Rustig blijven, probeer de klant nogmaals te bereiken en schakel als het echt niet lukt een incassobureau in. Het liefst een op basis van no cure, no pay. Dan weet je zeker dat je niet hoeft te betalen als ze het geld niet kunnen innen van je klant.

  • Zelf administratie voeren

Naast je dagelijks werk heb je als zzp’er nog veel meer te doen. Zoals je uren bijhouden, en je inkomende en uitgaande facturen. Bij belasting betalen komt ook iets meer kijken dan wanneer je in loondienst bent. Als zzp’er moet je bijhouden hoeveel btw je bij je klanten in rekening brengt en hoeveel btw je betaalt over je kosten. Hiervan moet je namelijk per kwartaal aangifte doen. Voor zakelijke reizen moet je een kilometeradministratie bijhouden.

Zzp’er worden: is het iets voor jou?

Zzp’er worden kan je dus meer zelfstandigheid, meer voldoening en meer inkomsten opleveren. Maar niet iedereen is even geschikt om te gaan werken als zzp’er. Vooral het zelfstandig binnenhalen van nieuwe opdrachten is niet voor iedereen altijd even makkelijk. Daarom is het goed om voor jezelf helder en realistisch voor ogen te hebben: wat wil ik en wat kan ik? Het zelfstandig ondernemerschap biedt prachtige kansen, maar wees ook open en eerlijk tegen jezelf door de nadelen onder ogen te zien.

Ondernemer aan het werkAan het ondernemerschap kleven meerdere voordelen en nadelen. Iedereen zal voor zichzelf de risico's moeten bepalen.

Het is natuurlijk wel mogelijk om op verschillende manieren de risico's te beperken. Denk alleen al aan het automatiseren van de boekhouding.

Zo doen zzp'ers hun boekhouding:

Mijnzzp.nl