Als je gaat starten als zzp’er, komt daar aardig wat bij kijken. Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en je aanmelden bij de Belastingdienst staan hoog op je to-do list als startende ondernemer. Net als je zakelijke administratie opzetten en je boekhouding regelen.
De lijst is nog veel langer, er komt best veel op je af in het begin. Dat is soms spannend, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. Want bovenal is zzp’er worden een prachtige uitdaging en een mooie kans om te groeien!
Wil je deze uitdaging gedegen aangaan, dan wil je natuurlijk geen belangrijke punten over het hoofd zien. We helpen je graag op weg met dit artikel, waarin we de belangrijkste stappen voor de startende zzp'er op een rijtje hebben gezet.
Inhoudsopgave
Rechtsvorm kiezen als zzp’er
Boekhouding regelen
Houd genoeg geld achter de hand voor moeilijke tijden
Zorg dat je bent voorbereid op arbeidsongeschiktheid
Je uurtarief bepalen
• Algemeen: doe onderzoek, praat met andere ondernemers, onderzoek de concurrentie
Rechtsvorm kiezen als zzp’er
Welke rechtsvorm je kiest, is direct al een belangrijk punt. Dit heeft namelijk gevolgen voor de belasting, maar bijvoorbeeld ook voor je aansprakelijkheid. De meeste startende zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak, sommige kiezen voor een besloten vennootschap. Zorg dat je al voordat je een afspraak maakt bij de Kamer van Koophandel het antwoord weet op de vraag: welke rechtsvorm past het beste bij het werk dat ik ga doen?
Boekhouding regelen
Onderschat niet hoeveel tijd er gaat zitten in administratie en boekhouding. Voorkom uitstelgedrag en hou vanaf het begin je zakelijke administratie goed bij:
- Plan hiervoor een vaste dag in. Zet het in je agenda en blokkeer het aantal uren dat je nodig hebt. Maak een afspraak met jezelf en hou je hieraan. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer alles zelf te doen en zijn er handige programma’s voor online boekhouding.
- Houd zakelijk en privé gescheiden. Zo voorkom je lastige discussies met de Belastingdienst. Een zakelijke rekening voor je bedrijf is sowieso een must. Gebruik deze niet voor privéaankopen.
- Zoek uit welke soorten belasting je moet betalen. Vaak gaat het voor zzp’ers om inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw), maar kies je als rechtsvorm voor een besloten vennootschap (bv) dan betaal je ook vennootschapsbelasting.
Houd genoeg geld achter de hand voor moeilijke tijden
Je kunt er als zzp’er niet direct vanuit gaan dat er iedere dag voldoende werk is. Vergeet ook niet dat wanneer je op vakantie gaat, je geen omzet maakt en er geen geld binnenkomt.
Reden genoeg om – zeker in het begin – zuinig aan te doen en geld opzij te zetten. Geld achter de hand hebben geeft je rust. Je weet dan immers dat je een tijdje vooruit kan als je een periode hebt dat er geen of weinig geld binnenkomt.
Goed voorbereid starten als zzp'er:
Zorg dat je bent voorbereid op arbeidsongeschiktheid
Startende ondernemers stellen het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vaak uit. Je hoopt natuurlijk dat je niets overkomt. En is zo’n verzekering niet erg duur, zeker in het begin, als je nog weinig omzet maakt?
Helaas kun je ziektes en ongelukken nooit uitsluiten. Als je daardoor niet kunt werken is dat op zichzelf al naar genoeg. Je wil dan niet daarbovenop ook nog financiële problemen.
Een enorme zorg minder dus, als je verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid. De kosten van een AOV zijn tegenwoordig een stuk lager dan je misschien denkt. Het verschilt per beroepsgroep, maar je kunt je al verzekeren tegen een premie vanaf € 1 per declarabel uur.
Redenen genoeg dus om een AOV af te sluiten. Je bent dan ook nog eens op de toekomst voorbereid, want de kans is zeer groot dat de AOV voor zzp’ers binnenkort verplicht wordt!
Je uurtarief bepalen
Het kan een hele puzzel zijn om te bepalen welk tarief je kiest. Misschien heb je al op internet gekeken wat concullega’s vragen. Je ziet dan soms behoorlijke verschillen. Gelukkig zijn hiervoor rekenmethodes om je op weg te helpen, zie de pagina salaris en tarief.
Ga in ieder geval met je uurtarief nooit te laag zitten. In het begin kan het verleidelijk zijn om lage tarieven te hanteren om opdrachtgevers binnen te halen. Niet doen, want het staat niet professioneel. Je collega zzp’ers zullen er ook niet blij mee zijn als je onder hun prijs gaat werken. Bovendien is het een onderwaardering van je eigen kwaliteiten!
Algemeen: doe onderzoek, praat met andere ondernemers, onderzoek de concurrentie
We hebben vijf belangrijke punten behandeld, maar de lijst van zaken die je allemaal moet regelen wanneer je gaat starten als zzp’er is nog veel langer! We sluiten daarom af met nog drie algemene tips:
- Doe onderzoek: zorg dat je zo beslagen mogelijk ten ijs komt! Kijk of er een branchevereniging is op jouw vakgebied. Verzamel zo veel mogelijk informatie over jouw branche.
- Praat met andere ondernemers: ondernemen met een eenmanszaak betekent niet dat je alles helemaal alleen moet doen. Het is leuk en leerzaam om met een ervaren collega's van gedachten te wisselen en te horen hoe hij het in het begin heeft aangepakt!
- Onderzoek de concurrentie: kijk bijvoorbeeld eens naar hooggewaardeerde zzp’ers in jouw vakgebied. Hoe doen zij dat? Wat maakt ze zo aantrekkelijk voor hun opdrachtgevers?
Een goede voorbereiding vergroot je kans van slagen. En vergeet vooral ook niet te genieten van de fantastische uitdaging die starten als zzp’er is! Vergeet overigens niet de opstartkosten bij te houden.
Als nieuwe ondernemer komt er over het algemeen veel op je af. Dit is voor startende zzp'ers niet anders.
Zorg dat je beschikt over de juiste voorlichting, om mogelijke problemen te voorkomen.
Mijnzzp.nl