Het is voor grote bedrijven een noodzaak om de cyberveiligheid op orde te hebben, maar als zzp'er is het eveneens verstandig om de cyberweerbaarheid te verhogen. Dat kost natuurlijk geld en niet iedere ondernemer met een eenmanszaak heeft cyberveiligheid hoog op de agenda staan. Er is echter een mogelijkheid om met financiële ondersteuning maatregelen te nemen. De subsidie ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ staat onder meer open voor zzp'ers en het is sinds 2 september mogelijk om deze ondersteuning aan te vragen. Dit kan tot en met 31 december 2024.
Inhoudsopgave
• Mijn Cyberweerbare Zaak
• Maximale subsidie
Mijn Cyberweerbare Zaak
De subsidie is beschikbaar om daarmee een product te kopen of dienst aan te schaffen die gericht is op het verhogen van de cyberweerbaarheid van de onderneming. De financiële ondersteuning voor kleine ondernemingen is te gebruiken voor een veilige netwerktoegang (wifi), maar ook voor 2FA (tweefactorauthenticatie) en MFA (multifactorauthenticatie). Daarnaast kan je als zzp'er de investeringssubsidie inzetten om een cyber awereness training te volgen of om antivirussoftware aan te schaffen. Ook kosten voor patch management, het instellen van back-ups en testen daarvan komt voor vergoeding in aanmerking. Dit geldt eveneens voor de kosten van RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie).
Maximale subsidie
Wil je als zzp'er gebruikmaken van de subsidie ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’, dan kan je tot 50% vergoed krijgen tot een maximaal bedrag van € 1.250. Er zijn nog een aantal andere voorwaarden aan de zzp subsidie verbonden. Zo dienen de investeringen gedaan te zijn na de startdatum van de subsidie (2 september 2024) en moet het minimale bedrag van de kosten meer zijn dan € 200. Bij het afsluiten van een abonnement, zoals voor antivirussoftware geldt dat deze een jaar voor de vergoeding in aanmerking komen.
De subsidie voor ondersteuning van de cyberweerhaarheid dekt voor een deel de kosten. Dit betekent dat je als zzp'er zelf de helft betaalt. Het is ook goed om te weten dat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om voor dezelfde uitgaven ook bij de gemeente een subsidie aan te vragen. Er is op de website van RVO een CyberVeilig Check tool beschikbaar. Deze kan je invullen om gericht advies te krijgen over de investering en is te gebruiken voor de aanvraag.
Mijnzzp.nl